default-image

Τα βρήκαν για ΑΔΜΗΕ, απομένουν τα κόκκινα δάνεια

Ελλάδα
Τα βρήκαν για ΑΔΜΗΕ, απομένουν τα κόκκινα δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και "Θεσμών" είναι μαραθώνιες και μάλιστα το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται συχνά να ξενυχτά: Λίγο πριν τις 3 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Το θέμα των κόκκινων δανείων συζητείται και σήμερα στη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. Για αυτό και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσαν ότι βρίσκονται κοντά στην τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ανέφεραν, μάλιστα, μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Οι συμφωνίες και οι διαφωνίες κυβέρνησης-δανειστών

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, παραμένει πιστό στον αρχικό σχεδιασμό του για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου. «Βούλησή μας είναι όλα να κλείσουν άμεσα. Σε πολλά ήδη προχωράμε καλά», όπως λένε στο iefimerida.gr κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας ότι το πιθανότερο είναι να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στις 15 Δεκεμβρίου. Την Τρίτη λοιπόν πρέπει να έχει ψηφιστεί η συμφωνία καθώς η έγκριση για την εκταμίευση για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ θέλει δύο ημέρες.  

Τα πιο σημαντικά θέματα, πάντως, βρίσκονται ακόμα στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης. Βασικότερο όλων είναι η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων, καθώς οι δυο πλευρές διαγκωνίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείρισή τους από ξένες εταιρείες.

Επιπλέον, μαίνεται η "μάχη" στο μέτωπο του ασφαλιστικού, που δε θα έρθει, όμως, προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2015. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, ενώ η συζήτηση φαίνεται να ολοκληρώνεται προς τα μέσα Ιανουαρίου.

Σε συμφωνία, αντιθέτως, κατέληξαν στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ. Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία μέσω του Χρηματιστηρίου. Το Δ.Σ. θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες. Το Δημόσιο, δηλαδή, θα έχει την πλειοψηφία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με το στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, στη συνάντηση των δύο πλευρών συμφωνήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας αυτού. Στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News