Ειδήσεις

Στο Δήμο Αγίου Νικολάου ένα σπίτι με ιστορία

Το σπίτι του γιατρού της Σπιναλόγκας, του Μανώλη Γραμματικάκη, πέρασε στα χέρια του Δήμου Αγίου Νικολάου, μετά από δωρεά της κόρης του πρώτου νομίατρου του "νησιού των λεπρών", Μαρίας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό, ο ισόγειος χώρος της κατοικίας του αείμνηστου γιατρού - που στο παρελθόν είχε λειτουργήσει και ως ιατρείο - θα χρησιμοποιηθεί από το Δήμο για τη δημιουργία "info point" (γραφείο πληροφοριών), ενώ άμεσα αναμένεται και η σύνταξη της σχετικής μελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σ' ένα εξαιρετικό σημείο, απέναντι από τη νήσο Σπιναλόγκα, στη ζώνη περιπάτου του θαλασσίου μετώπου που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Πλάκας.

«Πρόκειται πράγματι», επιβεβαίωσε ο κ. Ζερβός, «για ένα χώρο μοναδικό, που λειτουργώντας ως γραφείο πληροφοριών αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν μια πρώτη πληροφόρηση για το νησί».

Μάλιστα, όπως ήδη είναι γνωστό, στον αρχικό σχεδιασμό που έγινε στο πλαίσιο της μελέτης για την ολοκλήρωση του φακέλου της β' φάσης για την ένταξη της νήσου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπήρξε η πρόβλεψη για τη δημιουργία ανάλογου χώρου.

Μνήμες

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επισκεπτόμενος ο ίδιος το χώρο που διατηρούσε επί σειρά ετών ως ιατρείο και οικία του ο γιατρός της Σπιναλόγκας, παρατήρησε ότι τα αντικείμενα που υπάρχουν και διατηρούνται σε καλή σχετικά κατάσταση (ιατρική συλλογή, βιβλιοθήκη, γραφείο) «ξυπνούν μνήμες» από τα χρόνια εκείνα που το νησί λειτουργούσε ως λεπροκομείο.

Αναφορικά με τη συντήρηση του κτηρίου και τις εργασίες που απαιτούνται προκειμένου ο χώρος να λειτουργήσει ως γραφείο πληροφοριών, ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι η συντήρηση του κτηρίου είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο θα πρέπει σε συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια να αντιμετωπιστούν ζητήματα της ανωδομής, που έτσι κι αλλιώς θα κρατήσει η ίδια, ούτως ώστε στην παρέμβαση που θα γίνει να έχει υπάρξει πρόβλεψη ώστε στο χρόνο που η κ. Γραμματικάκη αποφασίσει να αποκαταστήσει τον όροφο του ακινήτου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στον ισόγειο χώρο που εντωμεταξύ θα λειτουργεί ως info point.

Σχόλια