default-image

ΗΠΑ και Ν. Κορέα αμφιβάλλουν πως η Β. Κορέα διαθέτει βόμβα υδρογόνου

Κόσμος
ΗΠΑ και Ν. Κορέα αμφιβάλλουν πως η Β. Κορέα διαθέτει βόμβα υδρογόνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να υπαινίχθηκε ότι η χώρα του κατασκεύασε και διαθέτει βόμβα υδρογόνου, ωστόσο Ουάσινγκτον και Σεούλ αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, «οι πληροφορίες που διαθέτουν οι ΗΠΑ μας επιτρέπουν να θέσουμε υπό σοβαρή αμφισβήτηση» τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Πιονγκγιάνγκ έχει αναπτύξει βόμβα υδρογόνου, «ωστόσο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο και την απειλή που συνιστά το καθεστώς της Βόρειας Κορέας λόγω των φιλοδοξιών της να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πρόσφατα, ενώ επιθεωρούσε μια στρατιωτική βάση, ότι η Βόρεια Κορέα είναι «ένα ισχυρό κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα και είναι έτοιμο να πυροδοτήσει μια ατομική βόμβα και μια βόμβα υδρογόνου προκειμένου να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του με αξιόπιστο τρόπο».

Από την άλλη πλευρά, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ηγέτη της Βορείου Κορέας «ρητορικής φύσης» και «για εσωτερική κατανάλωση».

Όπως επισήμανε ο αξιωματούχος της Σεούλ στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Ν. Κορέας, «δε διαθέτουμε πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε μια βόμβα υδρογόνου (...) και δεν πιστεύουμε ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει την τεχνολογία προκειμένου να κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου».

Σημειώνεται ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει τρεις δοκιμές πυρηνικών όπλων, το 2006, το 2009 και το 2013.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News