default-image

Η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω κάρτας το 2016

Οικονομία
Η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω κάρτας το 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μετά την τρίωρη συνάντησή του με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι με διατάξεις που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Αυτό ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στη δήλωση θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας ή τραπεζών, όπως π.χ. και η αγορά αυτοκινήτου.

Επίσης ανέφερε ότι από το νέο έτος για να έχει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι δαπάνες του να έχουν πραγματοποιηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Ο κύριος Αλεξιάδης επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν το αφορολόγητο όριο αθροίζεται με δαπάνες ίσες με το 10% του εισοδήματος ή με κάποιο άλλο ποσοστό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης ότι όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα φορολογικά, οι δύο πλευρές, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του πλαισίου.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, στη σημερινή διαπραγμάτευση συμφωνήθηκαν και τα υπόλοιπα φορολογικά προαπαιτούμενα που θα ενσωματωθούν με διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο των επόμενων ημερών και είναι τα εξής:

-η νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ

-το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για την απάτη ΦΠΑ με τριγωνικές συναλλαγές

-η καταγραφή όλων των δεξαμενών καυσίμου

Όσον αφορά στο θέμα των ρυθμίσεων για την οικειοθελή συμμόρφωση (αποκάλυψη μαύρων καταθέσεων) ο κύριος Αλεξιάδης είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις σχετικές διατάξεις και θέλουμε να γίνει αυτό εντός του Δεκεμβρίου». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε απομένει το τελικό ΟΚ από την πλευρά των θεσμών, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σχετικές διατάξεις τελικά να κατατεθούν αργότερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News