default-image

Να αρθούν τα εμπόδια για τους Ρώσους τουρίστες

Κρήτη
Να αρθούν τα εμπόδια για τους Ρώσους τουρίστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη άμεσης άρσης των εμποδίων για τους Ρώσους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα με αφορμή το "Έτος Ρωσίας" και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που κατατάσσουν την Ελλάδα σε πιθανό εναλλακτικό τουριστικό προορισμό των Ρώσων τουριστών για την επόμενη χρονιά.

Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενοι στου αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επισημαίνουν ως εμπόδια σε μια τέτοια προοπτική τις παρατηρούμενες ελλείψεις προσωπικού στο μηχανισμό έκδοσης θεωρήσεων στο ελληνικό προξενείο και ταυτόχρονα τον περιορισμένο αριθμό των visa-centers. Επισημαίνουν παράλληλα ότι τα παραπάνω εμπόδια, αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα του τουρισμού διαπιστώθηκαν και πριν λίγες μέρες στα πλαίσια επίσκεψης 320 Ρώσων ταξιδιωτικών πρακτόρων στο Ηράκλειο, με αφορμή την ετήσια εκδήλωση ρωσικού τουριστικού οργανισμού στην Κρήτη.

Σημειώνουν ότι το έτος 2016 είναι η χρονιά η οποία έχει ανακηρυχθεί σε "Έτος Ελλάδας" στη Ρωσία, αλλά και σε "Έτος Ρωσίας" στην Ελλάδα, και ότι οι ρωσικοί τour operators αναζητούν εναλλακτικές λύσεις προορισμών για τη σεζόν του 2016 προκειμένου να διοχετεύσουν τους περισσότερους από 3,6 εκατ. Ρώσων τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος την Τουρκία.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και η συνεπακόλουθη ένταση μεταξύ των δύο χωρών δημιουργούν νέα δεδομένα στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή και παράλληλα κατατάσσουν την Ελλάδα σε πιθανό εναλλακτικό τουριστικό προορισμό των Ρώσων τουριστών για την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι το έτος 2016 είναι η χρονιά, η οποία έχει ανακηρυχθεί σε "Έτος Ελλάδας" στην Ρωσία, αλλά και σε "Έτος Ρωσίας" στην Ελλάδα.

Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι εμπόδια σε μια τέτοια προοπτική αποτελούν οι παρατηρούμενες ελλείψεις προσωπικού στο μηχανισμό έκδοσης θεωρήσεων στο ελληνικό προξενείο και ταυτόχρονα ο περιορισμένος αριθμός των visa-centers.  

Τα παραπάνω εμπόδια, αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα του τουρισμού διαπιστώθηκαν και πριν λίγες μέρες στα πλαίσια επίσκεψης 320 Ρώσων ταξιδιωτικών πρακτόρων στο Ηράκλειο με αφορμή την ετήσια εκδήλωση ρωσικού τουριστικού οργανισμού στην Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι η πτώση αφίξεων ρώσων τουριστών στη χώρα μας είναι τα τελευταία έτη διαρκώς μειούμενη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 αυξήθηκαν κατά 5,5% ξεπερνώντας τα 16,3 εκατ., ενώ αντίθετα η πτώση των αφίξεων από τη Ρωσία έως και το Σεπτέμβριο έφτασε το ποσοστό 62,1%, που αντιστοιχεί σε απώλειες περίπου 700.000 τουριστών. Το 2013 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 1,35 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, ενώ το 2014 μειώθηκαν σε 1,1 εκατ.

-Επειδή το νέο έτος έχει ανακηρυχθεί σε "Έτος Ρωσία" για την Ελλάδα και δημιουργεί νέες προοπτικές για τις δύο χώρες.

-Επειδή οι ρωσικοί τour operators αναζητούν εναλλακτικές λύσεις προορισμών για τη σεζόν του 2016 προκειμένου να διοχετεύσουν τους περισσότερους από 3,6 εκατ. Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος την Τουρκία.

-Επειδή με τη νέα "βιομετρική" βίζα που υποχρεούνται να εξασφαλίζουν οι Ρώσοι, μεγάλο μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας έχει μεταφερθεί στις προξενικές αρχές που αδυνατούν να καλύψουν όλο τον όγκο των αιτήσεων.

-Επειδή άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν ήδη εφαρμόσει μηχανισμούς επίλυσης αντίστοιχων γραφειοκρατικών εμποδίων (π.χ. έκδοση "βίζας κατ' οίκον").

-Επειδή οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ρωσία, έχουν μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Ποια μέτρα θα ληφθούν για να ενισχυθούν με προσωπικό οι ελληνικές προξενικές Αρχές και για να διευρυνθεί ο αριθμός των visa-centers, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση των Ρώσων τουριστών που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας;

2. Λαμβάνοντας υπόψη τη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης στα πλαίσια ενός πολυπολικού κόσμου, ποια τα σχέδια της Ελλάδας για να αξιοποιηθεί τουριστικά το επόμενο έτος που έχει ανακηρυχτεί ως "Έτος Ρωσίας", αλλά και για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News