default-image

Εμφύλια κόντρα για την ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα Χανίων

Κρήτη
Εμφύλια κόντρα για την ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί η δικαστική μάχη γύρω από την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων στο ΣτΕ να είναι προ των πυλών, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις - με την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης εντός 10ημέρου - δεν άργησαν να πυροδοτήσουν... κρητική μάχη. Μάχη και μάλιστα σφοδρή και αναμενόμενη, αφού, βλέποντας την κυβέρνηση να οριστικοποιεί με επίσημες υπογραφές την παραχώρηση που ως αντιπολίτευση είχε πολεμήσει και "δαιμονοποιήσει", αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί παράγοντες προέβησαν σε ένα γαϊτανάκι σκληρών δηλώσεων και ανακοινώσεων.

Τα βέλη τους στρέφονται ειδικότερα ενάντια στους Χανιώτες κυβερνητικούς Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη, που ως αντιπολίτευση είχαν υπογράψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και ως στελέχη της κυβέρνησης συνυπογράφουν την υλοποίησή της! Στην αντίπερα όχθη, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να εξηγήσει τη στροφή 180 μοιρών εκ μέρους του κόμματος, κάνει λόγο για μια αναγκαστική εξέλιξη στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης γύρω από το αεροδρόμιο Χανίων ήταν δεδομένο πως θα ξεσπάσει στο άκουσμα της ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ πως πριν τα Χριστούγεννα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα περάσουν οριστικά, και με τη βούλα πλέον, σε γερμανικά χέρια. Τόσο ιδιωτικά, όσο όμως και δημόσια, αφού - όπως έχουμε γράψει - στο εταιρικό σχήμα του βασικού αναδόχου, του γερμανικού κολοσσού Fraport, συμμετέχει το Γερμανικό Ομόσπονδο Κρατίδιο της Έσσης!

Βλέποντας έτοιμες τις υπογραφές να πέσουν στις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης, στελέχη της Περιφέρειας έσπευσαν να υπενθυμίσουν με νόημα προς τα κυβερνητικά στελέχη την αρνητική θέση της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, με την οποία προ διακυβέρνησης είχαν συνταχθεί απόλυτα και οι ίδιοι!

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλέον σφοδρή αντίδραση ήρθε από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Ο Απόστολος Βουλγαράκης άστραψε και βρόντηξε κατά των συντοπιτών του υπουργών Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχαμε υπογράψει κοινό κείμενο όλοι και κατηγορούσαμε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ξεπουλά τζάμπα την Ελλάδα. Είχαν υπογράψει και ο Παύλος Πολάκης ως δήμαρχος τότε. Και ο Γιώργος Σταθάκης ως βουλευτής . Θα πρέπει να ντρέπονται. Ας εξηγήσουν λοιπόν τι υπέγραφαν τότε και τι υπογράφουν τώρα. Είναι πολύ απλά τα πράγματα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων επισήμανε πως από την πλευρά τους οι τοπικοί φορείς των Χανίων που έχουν αντιταχθεί στην παραχώρηση του αερολιμένος "Γ. Δασκαλογιάννης" δεν καταθέτουν τα όπλα. Άλλωστε, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η μεγάλη δικαστική μάχη για το θέμα. Θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή που οι φορείς είχαν κάνει.

«Μετά από αυτό θα δούμε το τετελεσμένο. Συνεχίζουμε τις ενέργειες κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων. Θα πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση πώς θα έχουμε όφελος από την παραχώρηση. Διαφορετικά, αυτή είναι αίολη. Κανείς δεν το θέλει αυτό στα Χανιά, γιατί είναι ειδική περίπτωση. Εγώ δε λέω πως δε θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί τίποτε στην Ελλάδα. Αλλά το αεροδρόμιο των Χανίων είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Γίνεται έργο επέκτασης. Γίνεται το δεύτερο πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της χώρας. Τι πουλάνε λοιπόν ακριβώς; Τι παραχωρούν; Ο ιδιώτης επενδυτής τι θα κάνει; Θα έρθει να πάρει καινούργια μαγαζιά και απλώς θα τα νοικιάσει με υψηλό κέρδος για αυτόν;», υπογράμμισε ο Απόστολος Βουλγαράκης.

"Καρφιά" Κουκιαδάκη

Αιχμές από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης είχαμε όμως και εξ Ανατολών. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης έσπευσε να υπενθυμίσει με νόημα ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε παρθεί απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων. Ο ίδιος δεν παρέλειψε παράλληλα να εκφράσει την ανησυχία του για μονοπωλιακές καταστάσεις, στην περίπτωση - όπως είπε - που ο ίδιος ανάδοχος επενδυτής κερδίσει και το διαγωνισμό για το αεροδρόμιο Καστελίου.

«Η κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε συνταχθεί με τη δική μας θέση κατά της ιδιωτικοποίησης. Άλλαξε άρδην άποψη. Ο καθένας μπορεί να κρίνει. Το πρόβλημα από εκεί και πέρα, και προσωπικά μιλώντας, η δική μου μεγάλη ανησυχία είναι αν η ίδια εταιρεία συμμετάσχει και πάρει και το διαγωνισμό για το αεροδρόμιο Καστελίου. Γιατί τότε δε θα υπάρχει ανταγωνισμός», σημείωσε με νόημα ο κ. Κουκιαδάκης.

Λ. Αυγενάκης: «Τους καλωσορίζουμε στη λογική»

Άμεση και ιδιαίτερα καυστική ήταν η πολιτική απάντηση της Ν.Δ. διαμέσου του καθ' ύλην αρμόδιου. «Έρχονται στα νερά της λογικής, στα νερά μας», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, καυτηριάζοντας παράλληλα τις βαρύγδουπες δηλώσεις που δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην προσέλκυση νέων επενδυτών, αλλά και μεγάλη καθυστέρηση.

«Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Καμμένου αλλά και των Κρητικών της κυβέρνησης, των κ. Σταθάκη και Πολάκη, που είχαν υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες στα Χανιά, σε έναν απόλυτο λαϊκισμό, έρχονται στα νερά μας. Στα νερά της λογικής. Ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Ότι πρέπει να εξασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα μεγαλύτερα οφέλη για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους και τους συνεργαζόμενους με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας», υπογράμμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. προχώρησε σε μια σκληρή δήλωση, με φόντο το δημοψήφισμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη μίσθωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. «Καλωσορίζουμε άλλο ένα κατ' επίφαση δημοκρατικό δημοψήφισμα, αυτή τη φορά από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, όπως αναφέρει, για την «παράδοση (σ.σ. των περιφερειακών αεροδρομίων) σε ημικρατική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων (που) θεωρείται επιζήμια για την οικονομία της χώρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον...».

Δε μας κάνει καμία εντύπωση που λανθάνει της προσοχής του περιφερειάρχη το άρθρο 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο ουδόλως αναφέρεται σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Μάλιστα, σημειώνεται πως "σε κάθε περίπτωση αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες"», σημειώνει ο κ. Αυγενάκης.

Μνημονιακή υποχρέωση

Στα σφοδρά "πυρά" επιχείρησε να απαντήσει χθες ο συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ, Απόλλων Φιλιππής. Επιχειρώντας να εξηγήσει την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί αντιθέτου, ο ίδιος επισήμανε από την πλευρά του πως η υπογραφή των δύο συμβάσεων παραχώρησης ήταν στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων και πως είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν αποτελούσαν προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως, όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση υποχρεούται να προσπαθήσει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, να διασφαλίσει πως η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, προχωρά η παραχώρηση», σημείωσε ο κ. Φιλιππής.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_eqyoi4tg/

Mπάμπης Σαββίδης - Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News