Ειδήσεις

Έκοψαν... ξένες ελιές, ηλικίας 200 ετών

Οι άγραφοι νόμοι χάρη στους οποίους υπάρχει και προοδεύει μια κοινωνία δεν υπάρχουν πια... Ούτε στις πόλεις, ούτε στην ύπαιθρο.

Το τελευταίο περιστατικό παραβατικότητας καταγράφεται σε αγρόκτημα στο δρόμο Ηρακλείου-Μοιρών. Άγνωστοι μπήκαν σε ξένο χωράφι και έκοψαν 13 αιωνόβια ελαιόδεντρα. Το συμβάν τοποθετείται χρονικά στη νύχτα της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου. Έγινε αντιληπτό, ωστόσο, προχθές, από γείτονα του ιδιοκτήτη.

Ο γείτονας ενημέρωσε το θύμα που μετέβη στο χωράφι του, μη μπορώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί. Τα τεράστια δέντρα με τις χοντρολιές, που ανήκουν στην οικογένειά του εδώ και 200 χρόνια, είχαν κοπεί από τον πάτο, σε μια περίοδο που γίνεται ολόκληρη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη διάσωση μνημειακών ελαιοδέντρων.

Εκτιμάται πως οι δράστες προχώρησαν στην παράνομη αυτή πράξη προκειμένου να προσκομίσουν παράνομο όφελος από την πώληση των ξύλων. Ή για να εξασφαλίσουν οι ίδιοι τσάμπα καυσόξυλα για ολόκληρο το χειμώνα. Το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν μπορεί κανείς να αντιληφθεί από τις φωτογραφίες, τις οποίες απέστειλε το θύμα στο neakriti.gr.

Εξιχνίαση

Στο μεταξύ, προχθές εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Ηρακλείου υπόθεση κλοπής αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων. Η κλοπή είχε διαπραχθεί από 21χρονο σε βάρος 76χρονου σε περιοχή του δήμου Ηρακλείου. Ήταν απόγευμα τις 25ης Νοεμβρίου όταν ο 21χρονος φέρεται να μπήκε στο προαύλιο της αποθήκης του 76χρονου και να έκλεψε εξοπλισμό ελαιοσυλλογής αξίας περίπου 4.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, είχε κλέψει ελαιοραβδιστικό μηχάνημα, ελαιοραβδιστικές βέργες, ελαιόπανα, ραντιστικό μηχάνημα, σκαπτικό μηχάνημα κ.ά., κάποια από τα οποία βρέθηκαν προχθές στο σπίτι του νεαρού από αστυνομικούς. Ό,τι βρέθηκε και ήταν του ανθρώπου αποδόθηκε σε αυτόν, την ώρα που ο προβληματισμός για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην κρητική ύπαιθρο εντείνεται.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια