default-image

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης – θεσμών

Οικονομία
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης – θεσμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο παραπέντε φαίνεται πως θα επιτευχθεί η όποια συμφωνία της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών.

Χτες οι συναντήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργου Σταθάκη δεν απέδωσαν καρπούς, με τους δύο υπουργούς να αποχωρούν από το ξενοδοχείο, στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ανανεώνοντας το ραντεβού για σήμερα, Πέμπτη.

Η προθεσμία για την εύρεση της χρυσής τομής λήγει την Παρασκευή, ωστόσο, αυτή την ώρα, η απόσταση των δύο πλευρών είναι μεγάλη τόσο για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων όσο και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε Funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή και να πωληθούν όλα τα κόκκινα δάνεια σε distress funds, συμπεριλαμβανομένων και των σχεδόν 35 δισ. ευρώ στεγαστικών.

Ανοιχτό είναι ακόμη και το πακέτο των ενεργειακών θεμάτων. Σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ οι δανειστές δέχονται καταρχήν την πρόταση του υπουργείου Υποδομών για κρατικοποίηση της εταιρίας και στην συνέχεια την διατήρηση του 51% στο δημόσιο και την συμμετοχή ιδιωτών. Ωστόσο, ζητούν σε κάθε περίπτωση η νέα εταιρία να έχει ιδιωτικό management κάτι που δεν δέχεται σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, ενώ το απόγευμα, στις 7 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News