default-image

Συμφωνία... δύο τρίτων για τον ΑΔΜΗΕ με τους δανειστές

Ελλάδα
Συμφωνία... δύο τρίτων για τον ΑΔΜΗΕ με τους δανειστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάσπαση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ θα προχωρήσει, αλλά σε αυτή τη φάση υπάρχει ακόμη μία εκκρεμότητα που δεν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Μετά τη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους Θεσμούς, επιτεύχθηκε συμφωνία σε δύο ζητήματα, ενώ παραμένει ακόμη εκκρεμές ένα τρίτο σημείο.  

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη μετοχική σύνθεση και τη μέθοδο αποζημίωσης της ΔΕΗ, αλλά υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σε αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση απορρίπτει τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και των Θεσμών για το θέμα, χωρίς όμως τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος θα βρίσκεται στη Σόφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στη συνάντηση:

- Συμφωνήθηκε κατ' αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (51%) θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα αποκτήσει το 100% των μετοχών και στη συνέχεια με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί, θα προχωρήσει η πώληση του 49% σε ιδιώτες.

- Συμφωνήθηκε επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους όπως η μεταφορά μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, ο συμψηφισμός υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τον σημερινό ΑΔΜΗΕ (που διαμορφώνονται σε 400 εκατ. ευρώ) κ.α.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ (με την επιφύλαξη των εξελίξεων στα λοιπά "μέτωπα" της διαπραγμάτευσης) και θεωρούν ως πιο ακανθώδες το θέμα που θα έλθει προς διαπραγμάτευση μετά τα Χριστούγεννα, για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που σχεδιάζονται προκειμένου να διευκολυνθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείο τριβής αποτελεί η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών με τη ΔΕΗ και το υπουργείο να τάσσονται υπέρ της πλήρους κάλυψης του κόστους.

Σε σχέση τέλος με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιριών Παροχής Αερίου που επίσης υλοποιείται σε εφαρμογή του μνημονίου οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για αποζημίωση λόγω πρόωρης λήξης του αποκλειστικού δικαιώματος διανομής απορρίπτεται από την κυβέρνηση και παρέπεμπαν τους ενδιαφερόμενους στη Δικαιοσύνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News