Ειδήσεις

Ανακοίνωσαν και... πήραν πίσω τις αποδείξεις

Απίστευτο κι όμως ...ελληνικό: το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να... ζητήσει από τους φορολογούμενους αποδείξεις προκειμένου να τύχουν της εύνοιας του "ανεπίσημου" αφορολόγητου των 9550 ευρώ!  Ωστόσο μετά από την άμεση κατακραυγή, έσπευσαν να... το πάρουν πίσω, δηλώνοντας ότι τελικά δεν πρόκειται να ισχύσει το αφορολόγητο με αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2015.

Πρόκειται για μια απίστευτη εξέλιξη, που καταδεικνύει προχειρότητα και "δουλειά στο πόδι", αφού εδώ και πάρα πολλούς μήνες, από την αρχή του βίου της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συζητείτο το θέμα και το υπουργείο Οικονομικών δεν ξεκαθάριζε την κατάσταση.

Τελικά φτάσαμε στις 9 Δεκεμβρίου, λίγο πριν κλείσει η χρονιά και στον έντονο απόηχο των δηλώσεων του Τ. Αλεξιάδη περί "λίγων αλλαγών στα εισοδήματα του 2015" έσκασε η "βόμβα": οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει από την αρχή της χρονιάς το 10% του εισοδήματος τους σε αποδείξεις προκειμένου να έχουν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όσοι δεν προνόησαν να μαζέψουν αποδείξεις, επειδή πολύ απλά το υπουργείο Οικονομικών δεν τους το ζήτησε εγκαίρως, θα φάνε στο κεφάλι πρόσθετο φόρο 22%!

Έτσι αν κάποιος με εισόδημα 18.000 ευρώ δεν σκέφτηκε να γεμίσει ένα... κουτί με αποδείξεις 1.800 ευρώ, τότε θα έχει ποινή 22% επί αυτού του ποσού, δηλαδή 396 ευρώ, ενώ συν τοις άλλοις δεν θα έχει και την προβλεπόμενη μείωση των 2.100 ευρώ!

Ολα αυτά εφόσον ίσχυε το μέτρο, το οποίο τελικά... αποσύρεται!

Το... χριστουγεννιάτικο "πακετάκι" θα έχει κι άλλα, αλλά όχι επιβαρυντικά:

  • Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 30/6
  • Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
  • Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ
  • Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου

Επιπλέον έρχεται και η διάταξη, σύμφωνα με την οποία από 1/1/2016 όλες οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Το κακό είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νέο αφορολόγητο, ενώ συν τοις άλλοις εάν δεν περάσει η ελληνική θέση για έστω μικρό αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε η υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος θα αφορά ΜΟΝΟ σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σχόλια