default-image

Αποχή δικηγόρων για το νέο κώδικα

Κρήτη
Αποχή δικηγόρων για το νέο κώδικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του δικαίου των αδυνάτων πολιτών, χαρακτηρίζουν δικηγορικός σύλλογος και απλοί πολίτες, το νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας, που επιβάλλει η κυβέρνηση και που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου.

 Διαδικασίες εξπρές για την έκβαση νομικών αποφάσεων,  κατάργηση μαρτυρικών καταθέσεων και αλλαγή της διαδικασίας για τους πλειστηριασμούς που θίγουν ακόμα περισσότερο το δίκαιο των πολιτών, είναι ορισμένα από τα νέα μέτρα που προωθεί ο νέος κώδικας, με τους δικηγορικούς συλλόγους πανελλαδικά να απέχουν και επίσημα από τα καθήκοντα τους, από 9 - 15 Δεκεμβρίου.

Μεγάλη δυσλειτουργία στα δικαστήρια της χώρας με αλλαγές που αναμένεται να θίξουν έως και το δίκαιο των πολιτών, φέρνουν οι διατάξεις που πλαισιώνει ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας και που θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου.

Παρά τις ενστάσεις δικαστών και δικηγόρων στο αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για αναστολη του κώδικα, ο ποίος μεταξύ άλλων από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ,  αναμένεται να πλήξει   τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνη. Συν τοις άλλοις υποβαθμίζεται τόσο ο ρόλος της δικηγορικής υποστήριξης όσο και του μάρτυρα σε νομικές υποθέσεις.

''Κερκόπορτα'' οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας όμως και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού ορίζει ρητά ότι ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική αξία του ακίνητου και οι τράπεζες θα λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από την αξία του πλειστηριασμού.

Πάντως, μετά από απόφαση των δικηγορικών συλλόγων, οι δικηγόροι όλης της χώρας αλλά και του Ηρακλείου, θα απέχουν των καθηκόντων τους έως τις 15 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News