Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης-θεσμών

Συνεχίζονται και σήμερα οι συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για τα νέα προαπαιτούμενα με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία έως την Παρασκευή.

Το ραντεβού του Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους θεσμούς έχει προγραμματιστεί για τις 16:00, ενώ στις 20:30 θα ακολουθήσει το τετ-α-τετ του Ευ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών συνάντησαν τους κ.κ. Σκουρλέτη, Βερναρδάκη και Σταθάκη, με τα κόκκινα δάνεια και τον ΑΔΜΗΕ να φέρνουν τις πρώτες διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου.

H νομοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών οι οποίες θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών το βράδυ της Τρίτης.

«Η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η συγκρότηση "Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους" και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Στη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπρόσωπους των θεσμών, παρουσιάστηκε επίσημα η νέα ελληνική πρόταση, δηλαδή για ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση για κρατικοποίηση κατά 100% της εταιρείας και επέμειναν στην αρχική τους θέση για αποκρατικοποίηση.

Στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη είχαν αντιρρήσεις για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που τους παρουσίασε. Δε δέχτηκαν τις αυξήσεις που προκύπτουν για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους από την αναπροσαρμογή των μισθών και είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τις προσλήψεις που σχεδιάζονται το 2016.

Ζήτησαν επίσης τη νομοθέτηση για την επέκταση του κανόνα των 5 απολύσεων για κάθε μια πρόσληψη μέχρι και το 2019.

Σχόλια