Ειδήσεις

Μια κορυφαία στιγμή στη δίκη Ρίχτερ

Σε μια τετράωρη κατάθεση, στη συνέχεια χθες της εκδίκασης της υπόθεσης Ρίχτερ, ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης άσκησε μια τεκμηριωμένη επιστημονική κριτική στο βιβλίο του Χ. Ρίχτερ αποδομώντας σημείο προς σημείο τα βασικά του επιχειρήματα και τις αξιολογικές του κρίσεις, από μεθοδολογική και ερμηνευτική σκοπιά, παραθέτοντας πλήθος βιβλιογραφικών αναφορών επ' αυτού και ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο από αυτή την οπτική μπορεί να τοποθετηθεί, καθώς ο ίδιος δεν είναι ιστορικός.

Ο καθηγητής Παπαδάκης τεκμηρίωσε το αίτημα της ανάκλησης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Χ. Ρίχτερ, για το οποίο ο ίδιος έχει τοποθετεί, όπως μάθαμε (καθώς δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια επ' αυτού), στη γενική συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης από το Δεκέμβρη του 2014.

Όπως είπε, δεν επιμένει στο αίτημα αυτό επειδή δεν του αρέσουν οι απόψεις του Χ. Ρίχτερ, που όπως επίσης είπε δεν του αρέσουν, αλλά στη βάση μιας ακαδημαϊκής διαφωνίας, αυτού και συναδέλφων, συνολικά με το έργο του "Η Μάχη της Κρήτης".

Η κατάθεση του κ. Παπαδάκη, αλλά και η συζήτηση με τον πρόεδρο του Μονομελούς κ. Καργόπουλου (του οποίου η ευρυμάθεια εντυπωσιάζει), όπως και με το συνήγορο υπεράσπισης, δρ Αθ. Αναγνωστόπουλο, αλλά και με τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, θύμιζε χθες περισσότερο επιστημονικό συνέδριο παρά ποινική δίκη.

Κυρίως όμως αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση που έκανε εξαρχής ο κ. Παπαδάκης και επανήλθε σ' αυτήν, και η οποία καλό είναι να μας προβληματίσει όλους: «Με ενδιαφέρουν αυτά που γράφει ο καθηγητής Ρίχτερ, με ενδιαφέρουν πολύ, και διαφωνώ πολύ, όπως επίσης όμως - με όρους αξιοθεσίας - το ίδιο ίσως και περισσότερο με ενδιαφέρει το δικαίωμά του να τα γράφει, άρα και το δικαίωμά μου να διαφωνώ με αυτά».

Ακολούθως κατέθεσε ο επίκουρος καθηγητής στο ίδιο τμήμα Κωστής Μανασάκης, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δεν είμαι ιστορικός, είμαι ωστόσο γνώστης των δεικτών μέτρησης της επιστημονικής αριστείας και για το λόγο αυτό αναζήτησα τις αντίστοιχες επιδόσεις του καθηγητή Richter. Ωστόσο, το όνομά του δεν είναι καταχωρισμένο στις γενικά παραδεκτές μηχανές αναζήτησης των σχετικών δεικτών. Το συγγραφικό έργο του καθηγητή Richter, το οποίο αφορά στη Μάχη της Κρήτης, ενέχει ισχυρά στοιχεία ενοχοποίησης της άμυνας των Κρητικών και απενοχοποίησης της πολεμικής πρακτικής των Γερμανών κατακτητών».

Ακολούθως κατέθεσε ο καθηγητής Θανάσης Γκιούρας, που μαζί με τον καθηγητή Στεργίου ήταν από τους εισηγητές στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών για να αναγορευτεί ο Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορά του. Κορυφαία στιγμή της κατάθεσής του ήταν η παραδοχή ότι τόσο την περίοδο που εισηγήθηκε την αναγόρευση Ρίχτερ όσο ακόμη και σήμερα, αν και εισηγητής, δεν έχει γνώση του επίμαχου βιβλίου του Γερμανού καθηγητή για τη Μάχη της Κρήτης, αφού δεν το έχει διαβάσει (!).

Συνεχίζεται η δίκη: Καταθέτουν οι Α. Στεργίου και Γ. Μαργαρίτης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται, πάντως, το επόμενο διάστημα οι καταθέσεις των ιστορικών, άρα και ειδικών, δηλαδή του επ. καθηγητή Ανδρέα Στεργίου (ο οποίος είχε εισηγηθεί την αναγόρευση του Χ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα), που υπήρξε μεταπτυχιακός φοιτητής του στο παρελθόν και λίγο μετά την αναγόρευση Ρίχτερ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έφυγε για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και του διαπρεπούς καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας Γιώργου Μαργαρίτη, ο οποίος ήδη έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα και με νεότερή του επιστολή, όπως και με συνέντευξη στο Ράδιο 98,4, κάνοντας λόγο για δίκη που οι ιστορικοί, διανοούμενοι και οι πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ούτε για το επίμαχο βιβλίο, ούτε για τον Ρίχτερ, αλλά για το γεγονός ότι ο Γερμανός καθηγητής, όπως είπε ο κ. Μαργαρίτης, κάνει ναζιστική προπαγάνδα, γεγονός που επιβεβαιώνεται μετά και την τελευταία συνέντευξή του στην "Καθημερινή".

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια