default-image

Όλοι εναντίον Τράμπ

Κόσμος
Όλοι εναντίον Τράμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μήνη όλων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, Ντόλαντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, δήλωσε πως μουσουλμάνοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και πως η στρατηγική των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βασίζεται την υποστήριξη μουσουλμανικών κρατών.

«Οτιδήποτε ενισχύει την ρητορική του Ισλαμικού Κράτους και θέτει σε ανταγωνισμό τις ΗΠΑ με την μουσουλμανική πίστη, είναι σίγουρα όχι μόνο ενάντια στις αξίες μας, αλλά και ενάντια στην εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Κουκ στη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον δήλωσε πως η πρόταση του Τραμπ μπορεί να ματαιώσει τις αμερικανικές προσπάθειες να θέσει διαύλους επικοινωνίας με την μουσουλμανική κοινότητα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως οι ιδέες του Τραμπ δεν είναι εποικοδομητικές.

«Τραγικά ανεύθυνο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ Ζάιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν, τονίζοντας ότι ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έπεσε στην παγίδα της υποστήριξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Με μία ασυνήθιστα αυστηρή δήλωση, ο Λευκός Οίκος επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ για την πρότασή του να απαγορευτεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θέσεις σαν και αυτή τον καθιστούν ακατάλληλο για πρόεδρο και κάλεσε τους ρεπουμπλικάνους να τον απορρίψουν από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο.

«Αυτό που είπε ο Ντόναλντ Τραμπ τον απέκλεισε από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό είναι ηθικά ανάρμοστο και θα έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια» πρόσθεσε.

«Το πραγματικό ερώτημα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει να συμπαρασυρθεί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ» επισήμανε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Σίγουρα, παρότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια για όσους προκαλούν τη βία και το θάνατο αμάχων, είναι διπλά τραγικό όταν υποφέρουν αθώα άτομα λόγω αντίδρασης» είπε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ.

«Το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις είναι ότι οι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα θα ξέρουν αρκετά για την ιστορική εμπειρία και τον πόνο που πρόκειται να υποστούν όσοι πέσουν στο στόχαστρο, αν αυτή η κλιμάκωση των δηλώσεων επισκιάσει τη νηφαλιότητα και τη λογική σχετικά με το θέμα» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι δηλώσεις υποψηφίων στις ΗΠΑ ζημιώνουν ένα ζωτικής σημασίας πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη χώρα για Σύρους και άλλους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «διαφωνεί απόλυτα» με τις προτάσεις Τραμπ, τις οποίες αποκάλεσε «πολύ απλά κακόβουλες, άχρηστες, με στόχο στο να σπείρουν την αταξία» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλία Μανουέλ Βαλς εκτίμησε ότι οι προτάσεις Τραμπ «συντηρούν το μίσος και τη σύνδεση» μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας. «Μοναδικός μας εχθρός είναι το εξτρεμιστικό Ισλάμ» τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News