default-image

Ενέργεια-υδρογονάνθρακες φέρνουν κοντά Ελλάδα και Αίγυπτο

Ελλάδα
Ενέργεια-υδρογονάνθρακες φέρνουν κοντά Ελλάδα και Αίγυπτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου και στον τομέα της υλοποίησης επενδύσεων στάθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου το βράδυ της Τρίτης.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τους βαθιούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Αιγύπτου υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες προσέγγισης, πολυεπίπεδης σύσφιγξης σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των θαλασσίων κοιτασμάτων που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως είπε.

Αναλυτικότερα, κατά το χαιρετισμό του το βράδυ της Τρίτης στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου στο ξενοδοχείο Intercontinental, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί σε τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, αναφέρθηκε στις βαθιές ιστορικές ρίζες του ελληνικού πολιτισμού και την επιρροή που αυτός άσκησε στο διάβα των αιώνων, ενώ τόνισε ότι η εταιρική οικονομική σχέση των δύο χωρών βασίζεται στις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτύξει ο ιδιωτικός τομέας και επισήμανε την τεράστια ευθύνη που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών για την προετοιμασία αυτής της πορείας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είπε ότι η Αίγυπτος έχει νομοθετήσει σε πολλά επίπεδα προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες πηγές ενέργειας μέσω νέων σταθμών παραγωγής, είτε πυρηνικής ενέργειας, είτε προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

Ο κ. Σίσι τόνισε ότι είναι πολλά υποσχόμενα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην εκμετάλλευση των ευκαιριών ενέργειας, αλλά και στη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών». Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα να επισκεφτούν τη Διώρυγα του Σουέζ και να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιος αυτός δρόμος.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, που αποτυπώνεται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου, καθώς και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στο ρυθμό ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας κατά 4,1%, ο οποίος το επόμενο έτος προβλέπεται να ανέλθει στο επίπεδο του 5,6%.

Εξάλλου, ο κ. Σίσι τόνισε την κατάσταση κοινωνικής ειρήνης και σταθερότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα του, με τον αιγυπτιακό λαό να «έχει εκλέξει το Κοινοβούλιό του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Επαναβεβαιώνω ότι η Αίγυπτος σας καλωσορίζει ως εταίρους στην πορεία της οικονομικής της ανάπτυξης», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Τσίπρας: «Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά»

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξήρε τους βαθιούς ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και υπογράμμισε τις δυνατότητες προσέγγισης, πολυεπίπεδης σύσφιγξης σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας.

«Οι διμερείς σχέσεις μας και οι τριμερείς που χτίζουμε με την Κύπρο αποτελούν πυλώνα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται γεωγραφικά σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι που ενώνει τρεις ηπείρους, «στο σύγχρονο "δρόμο του μεταξιού"», με την Ελλάδα να αποτελεί πύλη της Ευρώπης για την Αίγυπτο και την Ευρασία και την Αίγυπτο να αποτελεί πύλη για την Αφρική.

Υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαμετακόμισης σε συνθήκες παγκοσμίου εμπορίου και επισήμανε τις δυνατότητες που δημιουργεί η νέα Διώρυγα του Σουέζ και η ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο μεταφορών και logistics center.

Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των θαλασσίων κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας πως «η διμερής και τριμερής συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων στην περιοχή, ώστε αυτοί να μην αποτελούν πηγή συγκρούσεων, αλλά να μας φέρουν πιο κοντά».

Είπε επίσης ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης, μέσω πηγών υδρογονανθράκων, ηλεκτρικής και ήπιας ενέργειας, «δυνατότητες που θα αναπτύξουμε βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι εναντίον τρίτων», όπως τόνισε.

«Η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, αλλά και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου δεν εναντιώνεται σε τρίτες χώρες», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Αθήνας-Καΐρου-Λευκωσίας τις χαρακτήρισε παράδειγμα δημιουργικής και ειρηνικής αξιοποίησης ενεργειακών πόρων.

«Στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι σήμερα το πεδίο με την πιο σημαντική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, «τις οποίες θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε».

Τόνισε το θετικό της οικονομικής ανάπτυξης της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε πως σύντομα και η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ευελπιστούμε ότι οι επενδύσεις και η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εργαστεί στην κατεύθυνση ανάπτυξης των οικονομικών της σχέσεων με την Αίγυπτο, ώστε αυτές να ανέλθουν στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, τις οποίες χαρακτήρισε εξαίρετες.

«Εκπροσωπούμε δύο χώρες που αποτελούν και μπορούν να αποτελούν παράδειγμα σχέσεων σε μια περιοχή που περνά αστάθεια», τόνισε ο κ. Τσίπρας, τασσόμενος υπέρ της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και της ειρήνης, της διπλωματικής επίλυσης του Συριακού, της δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, και υπέρ της προσπάθειας ξεπεράσματος της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης μέσω της ανάπτυξης διμερών σχέσεων.

Υπογραφή συμφωνιών Ελλάδας - Αιγύπτου

Ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υπεγράφησαν Σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Διαμιέτης και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News