Ειδήσεις

ΚΚΕ: Στη Βουλή τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ

Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, για τα οποία ζητούν λύση, επισημαίνουν σε ερώτησή τους, που απευθύνεται στον υπουργό Υγείας, τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης.

Οι Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής και Γιώργος Λαμπρούλης ρωτούν τον υπουργό ποια μέτρα θα πάρει προκειμένου α) να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το ΚΕΘΕΑ για την επαρκή στελέχωσή του, και β) η στελέχωση όλων των δομών του ΚΕΘΕΑ να γίνεται αποκλειστικά από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Ξεκινώντας την ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι «το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης από ναρκωτικά στη χώρα μας, με παροχές δωρεάν, ενώ απευθύνεται και σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης. Εφαρμόζει επίσης προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας καθώς και πολύ εξειδικευμένες και πρωτοποριακές θεραπευτικές μεθόδους. Η προϋπόθεση για την παροχή πολύ εξειδικευμένων θεραπευτικών μεθόδων είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των επτά Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων που διαθέτει το ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια, τα οποία μπορούν να παρέχουν μέσω εξειδικευμένου και πεπειραμένου προσωπικού αυτές τις στοχευμένες υπηρεσίες κυρίως σε άτομα με διπλή διάγνωση.

Σήμερα, με την καπιταλιστική κρίση που εκτός των άλλων έχει συνέπειες και στην αύξηση της χρήσης ουσιών, στην επιδείνωση της κατάστασης όσων βρίσκονται ήδη στη χρήση και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης αυτών των θεραπευτικών δομών, το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ ως ΙΔΟΧ για να στελεχώσουν τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα, ενώ είχαν εκπαιδευτεί με χρονοβόρα διαδικασία και σύμφωνα με τις διεθνές προδιαγραφές από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού και εσωτερικού, ενώ είχαν αποκτήσει σημαντική εμπειρία, έχουν από τις 30/6/2015 σταματήσει να εργάζονται λόγω της ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Η αντικατάστασή τους με την πρόσληψη των 42 νέων, μη εξειδικευμένων εργαζόμενων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για χρονικό διάστημα έως οκτώ μήνες, βάσει του σε εξέλιξη διαγωνισμού του ΚΕΘΕΑ, δε λύνει το πρόβλημα αυτών των Πολυδύναμων Κέντρων. Σε 8 μήνες από την πρόσληψή τους η κατάσταση θα είναι πάλι προβληματική, λόγω της ολοκλήρωσης της εργασίας ορισμένου χρόνου με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των πολύ θετικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια μέτρα και ποιες αποφάσεις θα πάρει προκειμένου:

1) Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το ΚΕΘΕΑ για την επαρκή στελέχωσή του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας για πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη.

2) Η στελέχωση όλων των δομών του ΚΕΘΕΑ να γίνεται αποκλειστικά από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας».

Σχόλια