default-image

Αντέχει, παρά την ανομβρία, το φράγμα Μπραμιανών

Κρήτη
Αντέχει, παρά την ανομβρία, το φράγμα Μπραμιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελάχιστες μέχρι στιγμής βροχές, που έχουν πέσει από τις αρχές του φθινοπώρου στην Ιεράπετρα, έχουν δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των αγροτών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι βροχοπτώσεις βελτιώνουν την αγωγιμότητα του αρδευτικού νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, μειώνουν τα χλώρια που περιέχει και οι καλλιέργειές τους αποδίδουν μεγαλύτερη παραγωγή, χωρίς να υποβαθμίζεται η γόνιμη γη.

Παρά τη σχετική ανομβρία ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, γεωπόνος κ. Μανόλης Παπαδάκης, εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικός, καθώς από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, το αρδευτικό νερό βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ βρισκόμαστε στο φόρτε της καλλιεργητικής περιόδου.

«Φέτος είμαστε τυχεροί, γιατί από την άνοιξη, οπότε έπεσαν οι τελευταίες βροχές, ο ποταμός των Μύθων, ο οποίος τροφοδοτεί την προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου, από το συλλεκτήριο της Σαρακήνας, δεν έχει σταματήσει να τρέχει άριστης ποιότητας νερό, ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φέρνοντας στο φράγμα Μπραμιανών γύρω στα 500 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Παράλληλα φέρνουμε στον ταμιευτήρα, από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου, με άντληση, γύρω στα 600 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Προσπαθούμε να έχουμε σταθερό το ισοζύγιο του νερού που καταναλώνουμε καθημερινά ποτίζοντας τις καλλιέργειες, με το νερό που βάζουμε στο φράγμα, ώστε να έχουμε την ποσότητα ασφαλείας που χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις καλλιέργειες  των αγροτών, ακόμα και αν πέσουμε σε δύο συνεχόμενους άνυδρους χειμώνες», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Τα δυο προηγούμενα χρόνια, το υψηλής αγωγιμότητας νερό της Μαλαύρας που έμπαινε στη λεκάνη ηρεμίας του φράγματος ήταν πολύ περισσότερο από το βρόχινο χαμηλής αγωγιμότητας νερό, που δεν έφτανε στους αγωγούς λόγω ανομβρίας.

Οι αγρότες πότιζαν τις ευαίσθητες καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών με αρδευτικό νερό ξεπερνούσε σε αγωγιμότητα τα 2.200 microsiemens.

«Από την άνοιξη μέχρι σήμερα, οι παραγωγοί μας ποτίζουν με πολύ καλύτερης ποιότητας νερό. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το νερό του φράγματος, ακόμα και τώρα που δεν έχουμε βροχές, έχει αγωγιμότητα μικρότερη από 1.250 microsiemens. Με αυτό το νερό οι καλλιέργειες αποδίδουν μεγαλύτερη παραγωγή και το έδαφος πάνω στο οποίο γίνονται οι φυτεύσεις διατηρεί τη γονιμότητα του και δεν καταστρέφεται από τα χλώρια. Αν συνεχιστεί αυτός ο σχετικά ζεστός καιρός, ο "μποστανόκαιρος" όπως τον λέω εγώ, και η μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας, σε συνδυασμό με το καλής ποιότητας νερό που γίνονται οι αρδεύσεις, οι θερμοκηπιακές μονάδες της Ιεράπετρας θα καταγράψουν μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, ο οποίος μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις φετινές χαμηλές τιμές των κηπευτικών», προσθέτει ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Όργανα παρακολούθησης

Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας έχει εγκαταστήσει στο φράγμα Μπραμιανών τα απαραίτητα όργανα παρακολούθησης, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος, ανά πάσα ώρα και στιγμή, το ύψος των βροχοπτώσεων, το υψόμετρο και τον όγκο του νερού στον ταμιευτήρα, τη θερμοκρασία του νερού και την αγωγιμότητά του.

«Μετρούμε ακόμα και την αγωγιμότητα του νερού που μπαίνει στο φράγμα από τις πρασαγωγούς του Μύρτου και της Καλαμαύκας, καθώς και από τις πηγές της Μαλαύρας. Βρήκαμε μάλιστα ότι το νερό της Μαλαύρας, που έρχεται στον ταμιευτήρα, έχει τώρα 2.600 χλώρια, γιατί αντλείται δίπλα από τη θάλασσα.

Έτσι διαπιστώσαμε ότι το μεγάλο έργο των τσιμεντενέσεων που έγινε στη Μαλαύρα, για να εμποδίζεται η θάλασσα να μην μπαίνει στις υδροληψίες των πηγών, δε βελτίωσε καθόλου την ποιότητα του νερού που αντλούμε. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν τότε πήγαν στο βρόντο, γιατί και πριν αυτά τα έργα το νερό των πηγών είχε την ίδια αλατότητα», συμπληρώνει ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Συμπληρωματικά έργα

Τα υπό μελέτη συμπληρωματικά έργα του φράγματος των Μπραμιανών θα κοστίσουν 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να ξεκινήσουν οι μελέτες τους.

«Πρόκειται για 12 υποέργα, η μελέτη των οποίων κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Η διαδικασία έχει τελειώσει και ο ανάδοχος του έργου των μελετών αναμένεται πολύ σύντομα να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει αυτές τις μέρες. Τα έργα που θα μελετήσει αφορούν στα προφράγματα του Μύρτου, της Καλαμαύκας και του Κόρακα, στα αντιπλημμυρικά της Γρα Λυγιάς, στα έργα τουριστικής αξιοποίησης του φράγματος και σε άλλα μικρότερα έργα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή και θα αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου, αλλά κυρίως θα διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα ολόκληρου του έργου, που έπρεπε κάποτε να τελειώσει, γιατί είχε μείνει ημιτελές.

Μετά τις μελέτες θα ξεκινήσει ένας άλλος αγώνας ένταξης αυτών των 12 υποέργων σε κάποια χρηματοδοτούμενα προγράμματα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News