default-image

Αλ Σίσι: Συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και επενδύσεις

Ελλάδα
Αλ Σίσι: Συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και επενδύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ως πρώτο σταθμό της τριήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε λόγο για τα αισθήματα φιλίας που τρέφει ο αιγυπτιακός λαός προς τους Έλληνες λέγοντας ότι η επίσκεψή του «αντικατοπτρίζει τη σχέση φιλίας που ξεκινά από αρχαιοτάτους χρόνους και διαρκεί μέχρι σήμερα».

Όπως είπε ο Αλ Σίσι, «αυτή η σχέση φιλίας δεν έχει καθόλου όρια. Μπορεί να διευρυνθεί και να εξαπλωθεί και να συμπεριλάβει όλες τις χώρες της περιοχής αλλά και της Ευρώπης».

Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την υποστηρικτική θέση που παίρνει η Ελλάδα προς την Αίγυπτο.

Ο κ. Αλ Σίσι αναφέρθηκε στους δύσκολους καιρούς και στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου που απειλούνται από την τρομοκρατία. «Αυτή η τρομοκρατία μάς απειλεί όλους μας και έχει επηρεάσει την περιοχή μας, έχει αναστατώσει όλη την περιοχή. Χρειάζεται έντονη συνεργασία και πολύ καλή επικοινωνία. Στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουμε γιατί δεν απειλεί μόνο την περιοχή που γεννήθηκε, τη Μεσόγειο, αλλά και την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

«Μαζί μπορούμε να καταστείλουμε αυτή την τρομοκρατία αλλά χρειάζεται συνεργασία με όλες οι χώρες της περιοχής», πρόσθεσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα δε σταματά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά επιδίωξη της Αιγύπτου είναι να γίνει και οικονομική, με τη μορφή επενδύσεων.

Απευθυνόμενος στον Πρ. Παυλόπουλο υπογράμμισε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τη συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στο στρατιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε «υποδειγματική και πρότυπο» τη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Κύπρο, και πρόσθεσε ότι αφορά σε πολλά θέματα και ιδίως την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο στο σύνολο του, και το γραπτό και το εθιμικό, και τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να διδαχθεί πολλά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Πολλοί μπορούν να διδαχθούν από τη συνεργασία αυτή, όπως η Τουρκία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα διεκδικεί αυτό που της ανήκει και δε θα κάνει καμία έκπτωση σε αυτά».

Αναφέρθηκε επίσης στο σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και στη Συρία, να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού το προσφυγικό και να αντιμετωπιστούν οι δολοφόνοι τρομοκράτες του ISIS.

Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που «θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στη Δύση και στην Ε.Ε.».

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφτηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο Τετάρτη στις 9 το πρωί θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αργότερα θα έχει επαφές και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη στις 11 η τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις και από τους τρεις στα μέσα ενημέρωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News