default-image

Τι γίνεται με τις θανατώσεις αμνοεριφίων στην Κρήτη

Κρήτη
Τι γίνεται με τις θανατώσεις αμνοεριφίων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης και ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης κατέθεσαν αντίστοιχα ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το τεράστιο θέμα της θανάτωσης μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων στην Κρήτη.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το υψηλό ποσοστό θανάτωσης νεογέννητων αμνοεριφίων στην Κρήτη, κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση:

«Η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για αρκετούς κτηνοτρόφους στις ορεινές περιοχές της Κρήτης. Τις τελευταίες εβδομάδες έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα ποσοστά θνησιμότητας νεογέννητων αμνοεριφίων είναι ιδιαίτερα υψηλά και πλησιάζουν το 90% σε ορισμένες εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με αρμόδιες Αρχές έχει προβεί σε έλεγχο των αιτίων του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας, χωρίς ωστόσο να έχουν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν υποψίες σχετικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή ή ακόμα και με σοβαρές περιβαλλοντικές διαταραχές που με τα υφιστάμενα μέσα δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν.

Με δεδομένο ότι για εκατοντάδες κατοίκους των ορεινών χωριών της Κρήτης η παραγωγή κρέατος και γάλακτος από τα κοπάδια αμνοεριφίων είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος που έχουν, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Πώς προτίθεται να ενισχύσει τις ελληνικές Αρχές για τη διερεύνηση του αιτίου της υψηλής θνησιμότητας των αμνοεριφίων στην Κρήτη;

-Από ποια κοινοτικά ταμεία μπορούν να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που υφίστανται τέτοιου μεγέθους απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο;

Ο Σπ. Δανέλλης

Σχετικά με το ίδιο θέμα, τη θνησιμότητα των αμνοεριφίων που μαστίζει τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, «στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη τα αμνοερίφια που είτε γεννιούνται νεκρά, είτε πεθαίνουν μόλις γεννηθούν μετρούνται πλέον σε χιλιάδες. Το φαινόμενο έχει ανησυχήσει τους κτηνοτρόφους που βλέπουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να χάνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, οφείλεται σε μολυσματικές και παρασιτικές ασθένειες και είναι σαφές πως απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας προκειμένου να βοηθηθούν και να προστατέψουν την παραγωγή τους οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Δανέλλη:

«Σε μείζον θέμα εξελίσσεται ο μαζικός και αιφνίδιος θάνατος πολλών αμνοεριφίων στην Κρήτη, με τους κτηνοτρόφους να ανησυχούν και να προβληματίζονται μπροστά σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή του πάνω Μυλοποτάμου του δήμου Ανωγείων, που είναι μία αμιγώς κτηνοτροφική περιοχή, το πρόβλημα παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση.

Τα ζώα της περιοχής, από διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, μαστίζονται από παρασιτικές και μολυσματικές ασθένειες, όπως προϊούσες πνευμονίες, εντεροτοξιναιμίες, διαρροϊκό σύνδρομο νεογέννητων, προφυματίωση, μολυσματική αγαλαξία και τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της θνησιμότητας των νεογέννητων που φέτος έφτασε σε ανησυχητικά, υψηλά ποσοστό στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.

- Δεδομένου ότι, από τις αρχές Οκτωβρίου έως και σήμερα, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη η θνησιμότητα των αμνοεριφίων έχει φτάσει στις τέσσερις χιλιάδες,

- Δεδομένου ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κρήτης έχει ήδη επισκεφτεί την περιοχή παίρνοντας δείγματα από τα νεκρά ζώα και στέλνοντάς τα στα αρμόδια κρατικά επιστημονικά εργαστήρια, από τα οποία περιμένει απάντηση για το ποια ακριβώς είναι η αιτία της απώλειας των νεογνών,

- Δεδομένου ότι η περιοχή του πάνω Μυλοποτάμου αποτελεί μία από τις πλέον ορεινές και εδαφολογικά μειονεκτικές περιοχές, που όμως έχει καταφέρει να συγκρατήσει, μέσω της κτηνοτροφίας μεγάλο μέρος του πληθυσμού,

Ερωτάται ο υπουργός:

1) Τι προτίθεστε να κάνετε μετά την ταυτοποίηση της νόσου από τους αρμόδιους ερευνητικούς πανεπιστημιακούς κρατικούς φορείς, προγραμματίζετε την ένταξη της στον κατάλογο των παθήσεων που τυγχάνουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ;

2) Σκοπεύετε (και αν ναι πότε) να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για την απώλεια του συνόλου των νεογνών αμνοεριφίων που απωλέσθησαν;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News