Ειδήσεις

Ο Γεράσιμος Μαρματάκης νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου

Ο ηγούμενος της Μονής Αγκαράθου Γεράσιμος Μαρματάκης είναι ο νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, που αναδείχτηκε από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης που συνήλθε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή.

Η εκλογή του, όπως έγραψε το neakriti.gr, ήταν αναμενόμενη, μετά από τις αλλαγές στο τριπρόσωπο που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, καθώς εθεωρείτο η επιλογή που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες θετικές απόψεις πριν από την ψηφοφορία

Ο νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υποψηφιότητα του ηγουμένου της Μονής Αγκαράθου συγκέντρωσε 5 ψήφους. Δύο ψήφους έλαβε ο αρχιγραμματέας της Συνόδου Κύριλλος και μία ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, Τίτος.

Το τριπρόσωπο παρουσίασε εκπλήξεις, αφού οι δύο από τους τρεις (αυτοί που δεν εξελέγησαν) φέρονταν να ήταν στην αρχική επιλογή τριπρόσωπου αλλά όχι και στην τελευταία, ωστόσο την ύστατη ώρα συμπεριλήφθησαν, μαζί όμως με τον ηγούμενο της Μονής Αγκαράθου, ο οποίος και εξελέγη.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση του ονόματος του νέου Μητροπολίτη συνοδεύτηκε από μηνύματα ενότητας της Εκκλησίας της Κρήτης.

Συγκλονιστική ήταν η στάση που τήρησε ο Ευγένιος, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πνευματικό παιδί του Νεκτάριου, που μίλησε με συγκίνηση για την επιλογή υπογραμμίζοντας ότι, αν και στήριξε από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου Τίτου, ο οποίος ήταν πνευματικό παιδί και του Ευγένιου και του Νεκτάριου, θεώρησε καθήκον του να ψηφίσει με γνώμονα την ομοψυχία της κρητικής Εκκλησίας και κάλεσε το λαό της Μητρόπολης να αγκαλιάσει το νέο ποιμενάρχη.

Μετά την ανάγνωση του σύντομου μηνύματος του νέου Μητροπολίτη Πέτρας ενώπιον της Συνόδου, ο Ευγένιος, αφού ασπάστηκε το νέο Μητροπολίτη, έβγαλε το εγκόλπιό του και του το παρέδωσε.

Επίσης εξαιρετικά θερμή ήταν η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη και από το Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο, που υποδέχτηκε συγκινημένος το νέο μέλος της Συνόδου.

Πώς ψήφισαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιεράρχες της Κρήτης ψήφισαν ως εξής:

Υπέρ του νέου Μητροπολίτη που εξελέγη, ψήφισαν οι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Γορτύνης, Κισσάμου, Λάμπης και Ρεθύμνου Ευγένιος, ο οποίος δήλωσε μάλιστα δημοσίως ότι, παρότι εξαρχής τάχθηκε υπέρ του Τίτου, ψήφισε τον Γεράσιμο για λόγους ενότητας της Εκκλησίας της Κρήτης.

Τον Κύριλλο υπερψήφισαν ο πνευματικός του πατέρας Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος και ο Κυδωνίας Δαμασκηνός.

Τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μονής Πέτρας και Χερρονήσου ψήφισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό και το κοινό αίσθημα.

Το ανακοινωθέν

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη, έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω ανακοινωθέν:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνελθούσα εις Συνοδικήν Συνεδρίαν, σήμερον 8ην Δεκεμβρίου 2015 εν Ηρακλείω, παρόντων απάντων των μελών Αυτής, ησχολήθη με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Η Ιερά Σύνοδος, ψήφων κανονικών γενομένων, εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, προέβη εις την εκλογήν Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μαρματάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου, όστις ακολούθως έδωκε το νενομισμένο Μικρόν Μήνυμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Το Μέγα Μήνυμα του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου θα δοθή υπ' αυτού την Παρασκευήν, 18ην Δεκεμβρίου και ώραν 6 μ.μ., η δε εις Επίσκοπον χειροτονία αυτού θα τελεσθή το Σάββατον, 19ην Δεκεμβρίου ε.ε., εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Αγίου Μηνά Ηρακλείου».

Σχόλια