Ειδήσεις

Ισόβια στη "μητέρα" που άφησε το μωρό της να πεθάνει από ασιτία

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στη "μάνα" που στις αρχές του 2013 άφησε το βρέφος της, ηλικίας 38 ημερών, να πεθάνει εξαιτίας εγκατάλειψης και ασιτίας.

Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη, κατά πλειοψηφία, ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παρότι ένας εκ των δικαστών έκρινε ότι θα πρέπει να κριθεί ένοχη ανθρωποκτονίας από αμέλεια, το δικαστήριο δεν της αναγνώρισε ελαφρυντικά.

Όπως αναφέρει το dimokratiki.gr, η εισαγγελέας της έδρας κ. Κυριακή Κλιάμπα ήταν καταπέλτης στην αγόρευσή της εκθέτοντας ότι για τη μητέρα το παιδί ήταν ένα βάρος από το οποίο ήθελε να απαλλαγεί, τονίζοντας μάλιστα ότι έδινε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα «κακό σπυρί»!

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη ήταν ένα άτομο χωρίς ηθικές αναστολές, που ψεύδεται συνεχώς, αναφερόμενη στο γεγονός ότι παρίστανε την αστυνομικό στη μικρή κοινωνία της Λέρου και στο σύντροφό της, από τον οποίο απέκρυψε ότι ήταν έγκυος το παιδί άλλου και του το αποκάλυψε μόνο την ημέρα που τη μετέφερε στο νοσοκομείο για να γεννήσει.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ψεύδεται και για το γεγονός ότι δε θήλασε το παιδί εφευρίσκοντας διάφορες προφάσεις και συγκεκριμένα ότι είτε είχε έλλειψη ασβεστίου, είτε ότι δεν είχε γάλα, ενώ ουσιαστικά το άφηνε χωρίς τροφή και χωρίς φροντίδα με αποτέλεσμα να καταλήξει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μόνο της ενδιαφέρον ήταν να περιηγείται το Facebook.

Ο συνήγορος υπεράσπισής της από την άλλη, κ. Θ. Λαμψιάς, υποστήριξε ότι πράγματι υφίσταται αμέλεια αλλά όχι ενδεχόμενος δόλος, ζητώντας από το δικαστήριο να κρίνει την εντολέα του ένοχη για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επέρριψε ευθύνες για την αντιμετώπιση της διακομιδής του παιδιού την ημέρα που υπέκυψε από ανακοπή σε ιατρούς του νοσοκομείου της Λέρου αλλά και στο ΕΚΑΒ.

Στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας παιδίατρος του νοσοκομείου της Λέρου, που ξέσπασε σε δάκρυα κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης αλλά και ο πρώην σύντροφός της, στρατιωτικός, που ήταν εμφανώς συγκινημένος και περιέγραψε το τι είχε συμβεί, ομολογώντας, όταν του επιδείχθηκαν φρικιαστικές φωτογραφίες του βρέφους, ότι δε γνώριζε ότι είχε εξελιχθεί έτσι η υγεία του.

Το ιστορικό

Στης 19 Ιανουαρίου 2013, το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ενημερώθηκε από το διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου ότι η μητέρα μετέβη στο νοσοκομείο και μετέφερε το ανήλικο βρέφος της, το οποίο είχε γεννηθεί τη 16η Δεκεμβρίου 2012, που έφερε ενδείξεις ασιτίας, έλλειψη καθαριότητας και προφανή απώλεια βάρους σε σχέση με τη γέννησή του.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Κρήτης (στο ΠΑΓΝΗ) για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Τα συμπτώματα που παρουσίαζε ήταν υποθερμία, δύσπνοια, έντονο χάσιμο βάρους και σήψη. Κατά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου διαπιστώθηκε πως δε λειτουργούσαν σωστά ζωτικά του όργανα και ότι δεν τρεφόταν επαρκώς, με αποτέλεσμα να χάνει βάρος και να επιδεινώνεται η υγεία του.

Το βρέφος είχε γεννηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2012 και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά.

Στην κατάθεση του διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ήταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ίσως είχε βγάλει λίγα τσίσα. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι. Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού. Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Όταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαίνονταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρόμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, «το άρρεν βρέφος, ηλικίας 38 ημερών, διακομίστηκε με αερομεταφορά στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ τη 19η/1/2013 και περί τις 19:00 σε βαριά κλινική κατάσταση, έχοντας κάνει ήδη μία ανακοπή στη διάρκεια της διακομιδής. Διαπιστώθηκε υποσιτισμός και παραμελημένη υγιεινή (πυορρούντα παρατρίμματα μασχαλιαίων και μηροβουβωνικών πτυχών καθώς και περιπρωκτική ερυθρότητα)».

Ενδεικτική του τι είχε προηγηθεί του θανάτου του βρέφους είναι και η ακόλουθη περικοπή της ιατροδικαστικής έκθεσης: «Αναφέρεται ότι το ανωτέρω βρέφος γεννήθηκε τη 16η-12-2012 με καισαρική τομή λόγω ισχιακής προβολής με διάρκεια κύησης 39 εβδομάδων (τελειόμηνο) έχοντας σωματικό βάρος 3.500 γραμμάρια και βάρος εξόδου από το μαιευτήριο (5ο 24ωρο ζωής) 3.470 γραμμάρια.

Κατά την εισαγωγή του βρέφους στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ (19/1/2013) είχε σωματικό βάρος 3.400 γρ. Η φυσιολογική τιμή του σωματικού βάρους ενός υγιούς νεογνού με βάρος γέννησης 3.500 γρ. και ηλικία 35 ημερών (ημέρα εισαγωγής του βρέφους) θα έπρεπε να είναι 4.130 γρ. αντί 3.400 γρ. που είχε το βρέφος».

Προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης του βρέφους την ίδια μέρα της προσέλευσης της «θορυβημένης» μητέρας στην Παιδιατρική Κλινική του Θεραπευτηρίου Λέρου, δόθηκε εντολή για σύνταξη κατεπείγουσας κοινωνικής έρευνας εκ μέρους της κοινωνικής υπηρεσίας, αναφέρει η "Δημοκρατική της Ρόδου".

Σύμφωνα με την κοινωνική έκθεση, η περιτοναϊκή περιοχή, τα γεννητικά όργανα, ο πρωκτός, η μασχαλιαία περιοχή και οι πτυχές των μηρών και των βουβώνων έφεραν σύγκαμα μεγάλου βαθμού και πληγές με έντονη δυσοσμία η οποία προερχόταν από την έκκριση πύου αλλά και την έκκριση σμήγματος στη μασχαλιαία περιοχή μαζί με βρομιά, όπως χνούδια και ούρα, γεγονός που υποδήλωνε ότι ήταν άπλυτο.

Το μωρό φόραγε μία γαλάζια φόρμα και κάλτσες, ενώ εσωτερικά φόραγε ένα φανελάκι βρεφικό τα οποία ήταν βρεγμένα από ούρα. Το δέρμα ήταν αφυδατωμένο και αδυνατισμένο με έκδηλα τα στοιχεία αφυδάτωσης και αδυναμίας στον πρωκτό και στους γλουτούς του βρέφους, ενώ εμφανές ήταν το οίδημα στα βλέφαρα, στα άκρα και στον κορμό. Τα ζωτικά σημεία, η κλινική εικόνα του βρέφους και οι ιατρικές εξετάσεις υποδήλωναν ότι το βρέφος βρισκόταν σε λήθαργο και η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά επείγουσα αλλά και πολύ κρίσιμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και το μπιμπερό του βρέφους ήταν βρόμικο και πιο συγκεκριμένα η πιπίλα του μπιμπερό όταν σκουπίστηκε με γάζα από το νοσηλευτικό προσωπικό άφηνε μαύρο ρύπο.

Αναφορικά με το ποιόν της μητέρας γίνεται λόγος για μία νέα και όμορφη κοπέλα η οποία δεν εμφανίζει στο πρόσωπό της καμία θλίψη, αλλά ούτε και ανησυχία. Επίσης ότι στην Παιδιατρική Κλινική τη 19 Ιανουαρίου 2012 από τις 13:00 έως τις 17:30 περίπου δε σηκώθηκε ούτε μία φορά από την καρέκλα του χώρου αναμονής εκτός του χώρου των εξωτερικών ιατρείων της κλινικής και, ενώ είχε ενημερωθεί από το γιατρό για τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του βρέφους, δεν εμφάνισε συναίσθημα που να θυμίζει μητρική ανησυχία ή αγωνία ούτε για να δει το μωρό της.

Σχόλια