Ειδήσεις

Τσίπρας: Οχι οικουμενική ή άλλη κυβέρνηση

Επιζητεί την συνεννόηση για μεγάλα εθνικά ζητήματα, αλλά δεν επιδιώκει αλλαγή του "κυβερνητικού χάρτη", ούτε και στήριξη από άλλα κόμματα, καθώς αισθάνεται "ασφαλής" με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αυτό ήταν το κυριότερο από τα συμπεράσματα από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

Συναίνεση και μεγάλα ζητήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος αν το κάλεσμα της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση για συναίνεσαη, συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας, απάντησε:

"Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε οι πολιτικοί αρχηγοί να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να δουν πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν δεν το έκανα, θα μου έλεγαν δικαίως πως δεν ενημερώνω".

"Σε πολλά ζητήματα την άποψή μου την υπερασπίζομαι με πάθος. Όμως διάλογο πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να έχουμε συννενόηση και ενημέρωση .

 "Εγώ δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει κάποιο νόμο. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν μαζευόμαστε για να συμφωνήσουμε ότι θα συγκυβερνήσουμε. Εγώ ζήτησα το αυτονόητο. Έχουμε τρία μεγάλα ζητήματα, ελάτε να ανταλλάξουμε απόψεις. Όχι στις ψηφοφορίες" απάντησε σχετικά με το ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση δεν παρείχε συναίνεση ούτε... για δείγμα.

"Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Ξεχνάμε ότι πριν από δύο μήνες είχαμε εκλογές. Ο λαός εξέφρασε με την ετυμηγορία του την άποψή του για το ποιος θέλει να κυβερνήσει. Η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση τετραετίας. Δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνάει περιμένοντας η κυβέρνηση να πέσει. Το έκανε 7 μήνες εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης και το κάνει και τώρα. Στον ορίζοντα αυτής της τετραετίας υπάρχουν ζητήματα που πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει. Το όραμά μου δεν είναι να διαχειριστώ μια εξουσία, αλλά να κάνουμε αλλαγές. Να μεταρρυθμιστεί το πολιτικό σύστημα. Οι προηγούμενοι πέταγαν τη μπάλα μπροστά. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό. Αν δε το λύσουμε θα το βρουν οι επόμενες γενιές μπροστά τους. Σε αυτά τα ζητήματα δεν αρκεί κανείς να πει ότι αρκεί μια κυβερνητική πλειοψηφία. Πρέπει να λυθούν με ευρύτερη συναίνεση πρώτα στην κοινωνία και γιατί όχι μέσα στη Βουλή. Σε αυτές τις αλλαγές χρειαζόμαστε ευρύτερες συνεργασίες".

 "Εκτιμώ τον Βασίλη Λεβέντη. Δεν πάει πολύς καιρός που το πολιτικό και μιντιακό σύστημα απαξίωνε εν χορώ τον Βασίλη Λεβέντη. Κάποτε οι συνάδελφοί σας τον καλούσαν μόνο για να τον κερνάνε πίτσες", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.

Και συνέχισε για το ραντεβού: "Θα συναντήσω όσους μου το ζήτησαν. Εκτός βέβαια από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Έτσι και τον Βασίλη Λεβέντη. Εγώ του είπα ότι πολλά από αυτά που λέει, επί της αρχής είναι πράγματα που δεν διαφωνεί κανείς. Ωστόσο ο τρόπος για να γίνουν αυτά τα σημεία είναι περίπλοκος. Ωραίες ιδέες, στην εφαρμογή τους όμως είναι δύσκολες".

Για την διαπλοκή

 "Ποια είναι η διαπλοκή;" ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Και απάντησε: "Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας, όχι ο χρυσός οδηγός για να δίνω πληροφορίες. Η διαπλοκή στον τόπο δεν έχει να κάνει τα ονόματα. Το έχω ονομάσει το τρίγωνο της αμαρτίας. Στη μία άκρη το πολιτικό σύστημα, στη δεύτερη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα. Θα περίμενα να βρω συναίνεση σε όλα τα κόμματα. Αυτή είναι μια παθογένεια 20ετίας. Εδώ πρέπει να γίνει μια τομή για να αναπνεύσει ο τόπος".

Για τα ΜΜΕ

"Πρέπει να μπουν κανόνες. Και πρέπει όλοι, αυτούς τους κανόνες να τους υπηρετήσουμε. Περάσαμε ένα νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνει διαδικασία διαγωνισμού. Επίσης αναδείξαμε την ανάγκη τα ιδιωτικά ΜΜΕ να πληρώνουν φόρους. Κάναμε τους κακούς όχι γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά γιατί πρέπει να μπουν κανόνες. Δεν γίνεται κάποιοι να μην δανειοδοτούνται και να έχουν γονατίσει, όπως πολλές επιχειρήσεις και κάποιοι να δανειοδοτούνται επειδή διαμορφώνουν την άποψη της κοινής γνώμης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το Grexit έχει φύγει

"Η χώρα όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αλλά έχει ξεπεράσει δύσκολους κάβους. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, το Grexit έχει φύγει από μτο τραπέζι κι αν κάποιοι θέλουν να βάλουν από το παράθυρο αυτό που δεν κατάφεραν να βάλουν από την πόρτα, θα διαψευστούν", τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως τέτοια δημοσιεύματα δεν τον ανησυχούν.

 Νέα Δημοκρατία

"Η χώρα δε μπορεί να περιμένει τη Νέα Δημοκρατία. Καταλαβαίνω πως βρίσκεται σε μία ατέρμονη εσωκομματική διαμάχη. Αλλά πρέπει σύντομα να μπουν δυναμικά".

Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις απειλές της αντιπολίτευσης για διενέργεια εξεταστικής επιτροπής στο μέλλον, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...

Ασφαλιστικό

. "Εμείς είμαστε με την κοινωνία. Πρέπει να βρούμε δουλειές για τους άνεργους και να μην λεηλατήσουμε την πιο αδύναμη κατηγορία, που είναι οι συνταξιούχοι. Έγιναν ήδη 10 οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Δεν γίνεται να κάνουμε κι άλλη" απάντησε ο Αλέξης στο ερώτημα αν είναι... με τους άνεργους ή με τους συνταξιούχους

Για την ακρίβεια ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως "δεν πρέπει να γίνουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις" κι όταν επισημάνθηκε από τους δημοσιογράφους πως υπάρχει διαφορά μεταξύ του "δεν πρέπει" και του "δεσμεύομαι" ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε χιουμοριστικά: "Σας το είπα. Τι θέλετε να βγάλω το σακάκι μου και να σας το δώσω";

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν μπορεί να δεσμευτεί το ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις και τόνισε πως αυτό το έχει κάνει ήδη στη Βουλή και δεν έχει αλλάξει κάτι.

 "Προτείναμε μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών"

Αυτό αποκάλυψε ο πρωθυπουργός σχετικά με το πως θα βρεθεί το 0,4% του "κενού" που υπάρχει για το ασφαλιστικό.

"Εθνική σύνταξη σε όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης"

"Θέλουμε συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού"

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως και στο πολύ δύσκολο ζήτημα του ασφαλιστικού, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συμπαγής

Αποκρατικοποιήσεις

 Σημαντικές εξελίξεις ως το τέλος του χρόνου στις αποκρατικοποιήσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Σχετικά με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "καταφέραμε να πετύχουμε το Ταμείο να μην έχει έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά στην Ελλάδα και όχι μόνο με ιδιωτικοποιήσεις, ώστε ένα μεγάλο ποσοστό να επανεπενδυθεί στην οικονομία. Ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε προτάσεις και τώρα που έχουμε μπροστά μας σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να έχουμε το Ταμείο έτοιμο, ώστε να μην πάνε όλα τα έσοδα στο χρέος.

Πρώτη κατοικία

"Έχει κλείσει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα εργασιακά είναι μια διαδικασία διαλόγου που έχει καθυστερήσει με ευθύνη των Θεσμών. Δεν θα είναι καν στην πρώτη αξιολόγηση. Η συμφωνία λέει ότι η χώρα θα επανέλθει σε διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων" σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε "Θέλουμε να αποτρέψουμε τα κοράκια" (distressed funds).

ΔΝΤ και ελληνικό πρόγραμμα

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που χρειάστηκε πολύ λιγότερα λεφτά, τότε δεν καθίσταται και αναγκαία η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Τόνισε πως το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει ή όχι τον συμβιβασμό, παραδεχόμενος πως πολλές χώρες του βορρά θέλουν οπωσδήποτε τη συμμετοχή του.

Προσφυγικό και Frontex

"Απορρίπτουμε την πολιτική της επιχειρησιακής δράσης της Frontex στα σύνορα. Πρέπει να φτιαχτούν κέντρα ταυτοποίησης, ούτως ώστε αν κάποιος δεν ταυτοποιήθηκε στα νησιά, αυτό να γίνεται σε αυτά τα κέντρα" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το αίτημα των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με το οποίο ζητούν να επεμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις η Frontex ακόμη και χωρίς αίτημα κάποιου κράτους - μέλους, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

"Τι ζητάνε; Να πνίγει η Ελλάδα πρόσφυγες στο Αιγαίο; Η ελληνική ακτοφυλακή σώζει ζωές. Κι είμαστε υποχρεωμένοι να σώζουμε ανθρώπους".

 "Αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό χάρη στην αλληλεγγύη των νησιωτών μας"

 "Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τέτοιες προσφυγικές ροές"

"Το θέμα της χαλάρωσης του προγράμματος για το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. ήδη έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο αναγκών και προβλέπουμε ότι την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες", απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σχόλια