default-image

Ένταση και νεα δεδομένα στη Δίκη για τον Ρίχτερ

Κρήτη
Ένταση και νεα δεδομένα στη Δίκη για τον Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ρέθυμνο, όπου εκδικάζεται η περίφημη πλέον υπόθεση Ρίχτερ, είχε και ένταση και νέα στοιχεία και νέες κλήσεις μαρτύρων για κατάθεση αλλά και μία "επιθετική νομικά" πλέον συμπεριφορά από πλευράς της υπεράσπισης του Γερμανού καθηγητή.

Στόχος της "επιθετικής" συμπεριφοράς μάρτυρες του δικαστηρίου οι οποίοι εμφανίστηκαν με καταθεσεις καταπέλτης έναντι των ισχυρισμών του Χάινς Ρίχτερ, στον απόηχο της νέας προκλητικής συνέντευξης  του καθηγητή στην Καθημερινή και της αποστομωτικής απάντησης από τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας Γιώργο Μαργαρίτη, που άφησε αιχμές ευθέως για νεοναζιστική πρακτική στην αντιμετώπιση της ιστορικής επιστήμης.

 Ανοίγει ο κύκλος των Μαρτύρων.

Μετά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου να διευρυνθεί ο κύκλος των μαρτύρων με την κλήση όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης , το οποίο πήρε και την απόφαση αναγόρευσης του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα,   το δικαστήριο αποφάσισε να ανοίξει και άλλο τον κατάλογο των μαρτύρων ,που θα κληθούν να καταθέσουν στη δίκη του καθηγητή Ρίχτερ.

 Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου , ζήτησε να κληθούν για κατάθεση επιπλέον,  οι Δήμαρχοι Κανδάνου-Σελίνου και Πλατανιά, κ.κ. Αντώνης Περράκης(Κάνδανος) και Γιάννης Μαλανδράκης( για τις εκτελέσεις των Ναζί στο Κοντομαρί) , καθώς και οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Μαργαρίτης (ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων) και Στέλιος Περράκης (διεθνολόγος), πρέσβυς σήμερα και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θέση που καθιστά μάλλον αδύνατη την παρουσία του στη δίκη. Η έδρα ταυτόχρονα , απέρριψε αίτημα της Πολιτικής Αγωγής για να καταθέσει από το σπίτι του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.Αφενός λόγω του προχωρημένου της ηλικίας, αφετέρου γιατί μπορεί να διακριβωθεί από τα πρακτικά της περιόδου Προεδρίας του, το σκεπτικό κάτω από το οποίο τότε είχε παρασημοφορήσει τον Χάινς Ρίχτερ.

Ένταση στη κατάθεση Παραγιουδάκη.

Η δίκη  σήμερα, Δευτέρα, συνεχίστηκε με την κατάθεση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη , που δεν είχε ολοκληρώσει στη προηγούμενη συνεδρίαση. Ο κ. Παραγιουδάκης , ίσως από τους λίγους Έλληνες που έχει μελετήσει εξαντλητικά το επίμαχο βιβλίο Ρίχτερ, αντιπαρέβαλλε σημείο προς σημείο του βιβλίου, ψεύδη και ιστορικές ανακρίβειες που αυτό όπως είπε περιέχει , αντιπαραθέτοντας σωρεία ιστορικών πηγών και βιβλίων έρευνας που όχι απλά αντικρούουν του ςισχυρισμούς Ρίχτερ, αλλά κυρίως καταδεικνύουν οτι το βιβλίο με ελάχιστα ψήγματα εργαλείων ιστορικής επιστήμης, διαστρέφει την πραγματικότητα της Μάχης της Κρήτης.

Κατά τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο κ. Ρίχτερ επιχειρεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ναζί στη Κρήτη, όταν την ίδια ώρα καμία σοβαρή ιστορική πηγή δεν τεκμηριώνει "εγκλήματα" του Κρητικού λαού, όπως αφήνει να εννοηθεί ευθέως ο κ. Ρίχτερ, αλλά μία παλλαική αντίσταση πρωτόγνωρη στο είδος εκείνη την περίοδο, των Κρητικών. Η κατάθεση Παραγιουδάκη , φάινεται οτι "ερέθισε" την υπεράσπιση του καθηγητή Ρίχτερ, αφού ο νομικός παραστάτης του κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος με κλίμα έντασης και βροχή ερωτήσεων επιχείρησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του Μανούσου Παραγιουδάκη, όμως ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ χωρίς να αποφύγει τον καταιγισμό ερωτήσεων σε έντονο ύφος απο πλευράς του συνηγόρου υπεράσπισης, επέμεινε να μιλάει για στοχευμένη επιχείρηση του κ. Ρίχτερ να δικαιολογήσει τις ωμότητες των Ναζί στη Κρήτη, ως συνέπεια της αντίστασης του λαού της.

 Ακολούθησε η κατάθεση της λέκτορος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Βλαχάβη. Όπως είπε μετείχε στην απόφαση αναγόρευσης του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος, όμως για το βιβλίο δεν είχε ιδία γνώση ούτε τότε, ούτε ακόμη και σήμερα , καθώς όπως και οι περισσότεροι στηρίχθηκε στη πρόταση των εισηγητών, αφού το επίμαχο βιβλίο δεν το έχει διαβάσει. Ο καθηγητής στο ίδιο Τμήμα κ. Γράβαρης που κατέθεσε στη συνέχεια , είπε πως και ο ίδιος μόνο κάποια αποσπάσματα του βιβλίου έχει διαβάσει και όχι όλο. Το όριο πάντως σε θέματα ακαδημαικής γνώσης σε τέτοια ζητήματα , όπως είπε είναι κάπως δυσδιάκριτο. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Δαφέρμος που κατέθεσε στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μία σειρά ωμοτήτων των Γερμανών στην περιοχή του Μυλοποτάμου με επίκεντρο τα Ανώγεια, για τις οποίες όπως είπε ο καθηγητής Ρίχτερ στο βιβλίο του , επιχειρεί να δώσει "άλλοθι" ως δήθεν συνέπεια πράξεων ωμότητας της αντίστασης του Κρητικού λαού.

 Η Υπεράσπιση υποστηρίζει οτι υπάρχει υλικό ωμοτήτων των Κρητικών

Η κατάθεση που φαίνεται όμως οτι προκάλεσε τα αντανακλαστικά της νομικής υπεράσπισης του Χάινς Ρίχτερ ήταν του πανεπιστημιακού Δημήτρη Ξενάκη , σε τέτοιο σημείο, ώστε ο δικηγόρος κ. Αναγνωστόπουλος σε κάποιο σημείο της διαδικασίας, να υποστηρίξει οτι η υπεράσπιση διαθέτει αρχεία και υλικό που αποδεικνύουν οτι οι Κρήτες κατά την αντίσταση τους στον Γερμανό Ναζί  εισβολέα, διέπραξαν ωμότητες(!).

Σύσσωμη η πολιτική αγωγή διαμαρτυρήθηκε έντονα, ενώ και η έδρα του δικαστηρίου, ζήτησε από την υπεράσπιση να προσκομίσει τα στοιχεία που διατείνεται οτι διαθέτει μαζί με τις πηγές προέλευσης τους. Η υπεράσπιση επιφυλάχθηκε στη πορεία της διαδικασίας να δει τι θα πράξει. Όμως ο κ. Ξενάκης που εκείνη την ώρα ήταν ο μάρτυρας που κατέθετε, ζήτησε με επίταση να έρθουν τα στοιχεία που λεει η υπεράσπιση οτι διαθέτει στη διαδικασία, καθώς όπως είπε τόσο οι δικές του έρευνες , όσο και άλλων ιδίως ιστορικών πάνω στις πηγές και τα αρχεία της περιόδου της Μάχης της Κρήτης, ουδέποτε μέχρι σήμερα και από πουθενά δεν έχουν φέρει ούτε ένα υπαρκτό υλικό και αρχείο που να υποστηρίζει έστω και αχνά μια τέτοια άποψη.

 Ιδιαίτερα καυστικός στην κατάθεση του ο κ. Ξενάκης , μίλησε ευθέως για "στρατευμένη επιστήμη" από πλευράς του Χάινς Ρίχτερ στη προσπάθεια απομείωσης των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζιστές την περίοδο της Γερμανικής εισβολής και κατοχής στη Κρήτη.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται και αύριο Τρίτη με πρώτο στο κατάλογο για να καταθέσει ως μάρτυρας του δικαστηρίου, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και άλλοτε Πρόεδρος του κ. Νίκος Παπαδάκης.

Γιώργος Σαχίνης  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News