Ειδήσεις

Αλ. Πολιτάκη: Πρόσφυγες ανάμεσα σε απειλές και προσδοκίες

Περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν «αποκλεισμένοι» στην Ειδομένη στο ύψος των συνόρων με τη FYROM, σε μία κατάσταση σύνθετου και ιδιότυπου «αποκλεισμού».

Είναι εκείνοι που, με βάση μόνο την εθνικότητά τους, δεν τους αναγνωρίζεται ο χαρακτηρισμός του πρόσφυγα και όντες κυριολεκτικά ανεπιθύμητοι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Αυτό είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη η πολιτική επιστήμονας και ακτιβίστρια Αλεξάνδρα Πολιτάκη.

Στον αποκλεισμό αυτόν εμπεριέχονται σε μεγάλο βαθμό παραβιάσεις θεμελιωδών για την Ευρώπη διεθνών συμφωνιών, πρόσφατες αλλά ανεφάρμοστες συμφωνίες συνόδων, καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κ. Πολιτάκη σημείωσε ότι τίποτα δε δικαιολογεί και δεν επιτρέπει το λόγο της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση στην Ειδομένη που «δε θα μοιάζει με βόλτα κολεγιοπαίδων στο δάσος».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα με κρατική βία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πάει από την πλευρά αυτών των συνομιλητών», τόνισε.

Σχόλια