default-image

Με 153 "ναι" ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός από τη Βουλή

Ελλάδα
Με 153 "ναι" ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός από τη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίχως εκπλήξεις και απρόοπτα ο προϋπολογισμός για το 2016 ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στη Βουλή, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διατηρεί τις δυνάμεις της με τα 153 «ναι» από τους βουλευτές της.

Λίγο μετά τη 1:30 π.μ. ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και ξεκίνησε η καταμέτρηση. Απουσίασε από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που μετά την άρνησή του να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα διεγράφη από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Ο κ. Νικολόπουλος είχε στείλει επιστολική ψήφο, η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης.

Απών από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν και ο βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Βαγιώνας, ο οποίος δήλωσε με επιστολή του την πρόθεσή του να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό αν ήταν παρών, όπως και ο κ. Νικολόπουλος. Οι επιστολικές ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα, καθώς οι βουλευτές δεν απουσίαζαν σε αποστολή της Βουλής.

«Όχι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ενώ επιστολική ψήφο έδωσαν ο υπουργός Γιάννης Τσιρώνης με «ναι» στον προϋπολογισμό, όπως και ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ Σκούφα, η Άννα Βαγενά και η Κατερίνα Ιγγλέζη.

- 153 «ναι»

- 145 «όχι»

- 2 απών

Τσίπρας: «Δίνουμε αγωνιώδη μάχη για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα»

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «με το σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από τη βούληση, αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για το σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ήταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» πρόσθεσε.

Διακήρυξε δε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν τη ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της Ε.Ε. και δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Πλακιωτάκης: «Ο Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι»

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Κάνοντας συνολικά απολογισμό είπε ότι ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και οδηγεί τη χώρα σε ξέρα. «Αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για προϋπολογισμό ενός «αχρείαστου μνημονίου» και τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γύρισε τη χώρα στην ύφεση με τις πράξεις της.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η «σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού» επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αναφέροντας πως «φέρνει τη χώρα στην οδό της σωτηρίας» και «στην έξοδο από την πολιτική λιτότητας και μνημονίων».

«Γκρίζο», «αδιάφανο» και «άδικο» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επανέλαβε τη θέση του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με το νέο έτος καλώντας τον πρωθυπουργό να «δείξει τη γενναιότητα» και να παραδώσει την εντολή.

«Η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές αποτελεί μια συμβατική υποχρέωση που τιμούμε, δεν είναι όμως τα μνημόνια ορίζοντας της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας το απόγευμα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό δίχως περαιτέρω μείωση στις συντάξεις, ενώ διαβεβαίωσε πως κανένα νοικοκυριό δεν θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας της ανέχειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News