Ειδήσεις

Το τουρκικό "Τσεσμέ" μια ανάσα από τον Αϊ Στράτη

Στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, κοντά στον Άγιο Ευστράτιο (μεταξύ Λήμνου και Λέσβου), εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρίσκεται το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος "Τσεσμέ".

Το σκάφος συνοδεύεται από μια κορβέτα και δε φαίνεται να έχει ρίξει καλώδια για να κάνει έρευνες. Η πρόκληση έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τις παραβιάσεις έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από το Αιγαίο, αλλά και λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό, που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει στη νέα πρόκληση των Τούρκων, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα απαντήσουν άμεσα ή θα καλέσουν το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να πάρουν θέση.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει θέσει σε ισχύ από το 2009 διάταγμα που εξουσιοδοτεί την Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων σε μια νοητή γραμμή (διαχωρισμός του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό) που ξεκινά από την Κύπρο, θα περνά από το Καστελόριζο, τα Ίμια, τη Λαδόξερα της Σαμοθράκηςκαι θα καταλήγει στη Θράκη, οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Σχόλια