Ειδήσεις

Αντιδράσεις κατοίκων Γόρτυνας για τη μονάδα βιομάζας

«Ούτε να το σκέφτεστε»... Αυτό το μήνυμα στέλνουν προς την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι κάτοικοι των Γκαγκαλών και του Βαλή για την επιχειρούμενη κατασκευή μονάδων βιομάζας στην περιοχή τους!

Οι αντιδράσεις των κατοίκων εκφράστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, όπου και συγκεντρώθηκαν πολλοί κάτοικοι και από τα δύο χωριά. Τόνισαν, συγκεκριμένα, ότι δεν πρόκειται να δεχτούν με κανένα τρόπο την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής τους με ρυπογόνες μονάδες.

Μάλιστα, ζήτησαν επιτακτικά να διακοπεί η συνεδρίαση λόγω της απουσίας του δημάρχου, όπως και έγινε, μετά από μια έντονη συζήτηση που έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Τοπικής Ενότητας Γκαγκαλών Μανόλη Μπομποδάκη, που είπε ότι «υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στα χωριά μας. Ήλθαν με κακή διάθεση οι δημότες απόψε για να διαμαρτυρηθούν. Και από τη στιγμή που λείπει ο δήμαρχος, θέλουν να διακοπεί το Δημοτικό Συμβούλιο».

«Εάν το Τοπικό Συμβούλιο της Τ.Κ. Γκαγκαλών δεν είναι σύμφωνο, δε θα συμφωνήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνει αυτή η επένδυση», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φωτάκης.

Οι κάτοικοι

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων Μιχάλης Παπαδάκης πήρε στη συνέχεια το λόγο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήλθαμε απόψε εδώ να πούμε την αλήθεια και να εκφράσουμε τα παράπονά μας. Το θέμα το γνωρίζετε, αφού είχατε πάρει και απόφαση. Αν και το γνωρίζετε λοιπόν, δεν κάνατε τίποτα για να μην εκδοθεί η άδεια. Μια άδεια που αφορά δυο μονάδες στις Γκαγκάλες, για να γίνει η χωματερή της Μεσαράς».

Παρακάτω ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι «η αντίστοιχη επιτροπή της Περιφέρειας πήρε απόφαση αρνητική για όλες τις μονάδες στο νομό. Όμως η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια έδωσε κάποιες άδειες. Δήμοι Μινώα και Αρχανών-Αστερουσίων, που δε θέλανε πραγματικά τις μονάδες, πήρανε ξανά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πήρανε και την απόφαση της αιρετής Περιφέρειας και προχωρήσανε. Τον πρώτο μήνα μπορείς να πας στο υπουργείο και να καταθέσεις ακύρωση της άδειας. Το κάνανε και πήραν την ακύρωση. Κάποιοι άλλοι πήγαν στο Επικρατείας και το ακυρώσανε. Ο Δήμος Γόρτυνας γιατί δεν τα έκανε όλα αυτά; Και τώρα καλούμαστε να προσβάλουμε την άδεια, αλλά έχει χαθεί το δίμηνο. Έχουμε ζητήσει τρεις φορές συνάντηση με το δήμαρχο και ο δήμαρχος μας κοροϊδεύει»...

Λαϊκή Ενότητα

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Δήμου Γόρτυνας Μιχάλης Μανιαδάκης είπε, από την πλευρά του, ότι «τα λένε οι άνθρωποι σε λάθος χρόνο. Έρχονται πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο να τα πουν και να ενημερωθούμε εμείς οι υπόλοιποι. Πάνε και τα λένε του δημάρχου και ο δήμαρχος δεν τους δίνει σημασία. Σταματήστε λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο... Έχετε δίκιο, αν το κάνετε».

Η δημοτικός σύμβουλος Μαρία Σφακιανάκη τόνισε στη συνέχεια ότι και παλιότερα, που είχε ξανασυζητηθεί το θέμα, είχε ειπωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε θετική άποψη για το θέμα. «Για να το θυμόμαστε όλοι και να μην κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του κανένας. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα είχε έλθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζητούσε το προεδρείο να δώσουμε άδεια να διαπλατυνθεί ο δρόμος που οδηγεί στη σχεδιαζόμενη επένδυση, για να πάνε μηχανήματα. Και μάλιστα εκτός ημερήσιας διάταξης. Δεν μπορούμε λοιπόν να εμπαίζουμε τους ανθρώπους. Να λέγονται άλλα εδώ μέσα και στους ανθρώπους να λέμε άλλα».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Σαββάκη: «Κυρία Σφακιανάκη», τόνισε, «εδώ μέσα δεν είχε ειπωθεί τέτοιο πράγμα, για απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου. Και δείτε τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Δαριβιανάκης είπε ότι γνωρίζει πως «όποιος θέλει να κατασκευάσει ρυπογόνο επένδυση επιλέγει δυστυχώς το δήμο Γόρτυνας. Είτε έχει παρθεί απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, είτε όχι, υπερισχύει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ασχοληθεί δυο φορές στο παρελθόν. Ο δήμαρχος δε σέβεται τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Να πάρουμε ξανά απόφαση και ας την απορρίψει η Περιφέρεια»…

Χριστόφορος Παπαδάκης

(Πηγή φωτογραφίας: e-mesara.gr)

Σχόλια