default-image

Θα ήταν έγκλημα

Απόψεις
Θα ήταν έγκλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούσαμε την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Γεροβασίλη να απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις για μη εκπλήρωση εκ μέρους της χώρας μας ανειλημμένων δεσμεύσεων στο μεγάλο και ακανθώδες θέμα των προσφύγων.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Λίγο πριν είχαμε διαβάσει στον ημερήσιο Τύπο την επιστολή του Λιθουανού επιτρόπου, κ. Αντριουκάιτις, προς το Κολέγιο των Επιτρόπων, στην οποία περιέγραφε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά σε σχέση με την υποδοχή των προσφύγων.

Η συζήτηση στην Επιτροπή είχε ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη χώρα, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο κ. Γιούνκερ να ταχθεί με τους "σκληρούς" και να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σε πολύ "σφιχτό" χρόνο, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο μικρού ειδικού βάρους Λιθουανός που έκανε τις παραπάνω αρνητικές διαπιστώσεις για τις επιδόσεις της χώρας μας στο θέμα των προσφύγων. Εξίσου "δηλητηριώδεις διαπιστώσεις" έκανε ο πολύ γνωστός Βέλγος πολιτικός κ. Φερχόφστατ, που παρομοίασε τα σύνορά μας με... ελβετικό τυρί. Από κοντά και οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, με τον πρώτο να κάνει σαφείς υπαινιγμούς σε βάρος μας για την ικανότητα φύλαξης των συνόρων μας και το δεύτερο να απειλεί με τοποθέτηση "φράχτη" στα εξωτερικά σύνορα της χώρας του.

Από την επίθεση δεν μπορούσε να λείψει ο προσφιλής μας κ. Ντάισελμπλουμ, που έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας "μίνι Σένγκεν" ζώνης που απέρριψε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος Τουσκ.

Εκείνο πάντως που βγαίνει από την όλη ιστορία είναι ότι η Ευρώπη, μετά το Παρίσι, "οχυρώνεται" και θα είναι αυστηρή απέναντι στις χώρες που θεωρεί ότι κάνουν κακή διαχείριση στη φύλαξη των εξωτερικών τους συνόρων, με πρώτη βεβαίως τη δική μας.

Αντί λοιπόν να ισχυριζόμαστε φιλάρεσκα ότι τα κάνομε όλα καλά και ότι φταίνε οι "άλλοι" για την κατάσταση στο προσφυγικό, που καθημερινά οξύνεται, ας εκπληρώσομε τις υποσχέσεις για τις οποίες έχομε δεσμευτεί (hotspots, ενίσχυση Frontex, Σταθμός στην Ειδομένη κ.λπ.), ας ξεκαθαρίσομε την πολιτική μας, ώστε να μη λέμε το μεσημέρι ότι δεν καταθέτομε αίτημα για πολιτική προστασία και το ίδιο βράδυ να το καταθέτομε, όπως έγινε, και, τέλος, να ολοκληρώνομε έγκαιρα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για να παίρνομε από την Ευρώπη τα εγκεκριμένα κονδύλια, αλλά και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, για τη γρήγορη καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχομένων.

Γιατί θεωρούμε πως είναι παράλογο, με τέτοια οικονομική στενότητα, να έχει απορροφηθεί μόλις το 1/16 των 480 εκατομμυρίων ευρώ που μας έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε., επειδή καθυστερούν - με δική μας υπαιτιότητα - οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Είναι γεγονός ότι πολλοί από τους "εταίρους" μας δε χάνουν ευκαιρία να μας φορτώνουν ευθύνες, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν («να μη σου βγει το όνομα», λέει ο λαός σοφά). Πόσω μάλλον, βέβαια, όταν υπάρχουν.

Κι εμείς στο προσφυγικό πρέπει να παραδεχτούμε πως έχομε ευθύνες. Γιατί χάσαμε πολύτιμο χρόνο με τις ιδεοληψίες και την αλλοπρόσαλλη τακτική της - κακή τη μοίρα - υπουργού κ. Χριστοδουλοπούλου. Ο σημερινός υπουργός, που και γνώστης του θέματος είναι και πρακτικό μυαλό έχει και δουλευταράς είναι, μπορεί, αναμφίβολα, να κάνει πολλά.

Προπαντός όμως να αποτρέψει ακραία μέτρα από την πλευρά των εταίρων, που θα βλάψουν τη χώρα πολλαπλά και θα δικαιώσουν την άποψη εκείνων που τη θεωρούν "μαύρο πρόβατο" και "χαμένη υπόθεση" για την Ευρώπη.

«Φύγετε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», μου έγραφε λίγο καιρό πριν Ιρλανδός δημοσιογράφος, φίλος από τα παλιά. «Πάψτε να είστε πρώτη είδηση στα δελτία».

Θα ήταν έγκλημα να βρεθούμε ξανά "εκεί", γιατί φανήκαμε χαλαροί ή παραμελήσαμε τις υποχρεώσεις μας στο Σένγκεν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News