Ειδήσεις

Κατρούγκαλος: Δε θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις συντάξεων

Τη διαβεβαίωση ότι δε θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό θα προέλθει από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος. «Σε κάθε περίπτωση και οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευτούν στο μέγιστο βαθμό», ανέφερε ακόμη, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος».

Σκοπός, όπως αναφέρει ο υπουργός, είναι να δοθεί μια εθνική λύση σε ένα εθνικό ζήτημα και όχι «να νομοθετήσουμε με μεταφρασμένα κείμενα».

Μάλιστα ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα υποστηρίξει συμπαγώς» το σχετικό νομοσχέδιο.

«Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας ως προς την επιδίωξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι «εφόσον εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας τα μέσα επίτευξής τους αφορούν εμάς. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε τη μετατροπή της διαπραγμάτευσης από διμερές θέμα σε ευρωπαϊκό, με την άμεση ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Επιμένουμε», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, «σε ένα δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με δύο τμήματα σύνταξης, και τα δύο προκαθορισμένων παροχών, και τα δύο υπό την εγγύηση του κράτους: μία Εθνική Σύνταξη που θα δίνεται σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, αρκεί να έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η σύνταξη δε θα χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ, ισοδυναμώντας με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ως προς αυτή να υποχωρήσουμε σε πιέσεις να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια».

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να ενισχυθεί», καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από την αντιπολίτευση, γεγονός που «το βλέπουν πολλοί βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν ταυτιστεί με τον παλαιοκομματισμό».

Σχόλια