Ειδήσεις

Νερό από το φράγμα Αποσελέμη στον Άγιο Νικόλαο

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη επετεύχθη με επίκεντρο την ανατολική Κρήτη, αφού έφτασε πλέον το πρώτο νερό από το φράγμα Αποσελέμη στις δεξαμενές της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Οι κάτοικοι της λασιθιώτικης πρωτεύουσας θα χρησιμοποιούν στο εξής καλύτερης ποιότητας νερό, απολύτως διυλισμένο και οζονισμένο, ενώ και η ποσότητά του θα είναι εμφανώς αυξημένη.

Την ίδια ώρα για ημέρα-ορόσημο στην υδροδότηση της πόλης έκανε λόγο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνης Ζερβός, ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσουν μελλοντικά και άλλες περιοχές όπως το Ηράκλειο και η Χερσόνησος.

Το νερό έφτασε επιτέλους στην τερματική δεξαμενή του υδραγωγείου του Αγίου Νικολάου, σκορπώντας χαμόγελα τόσο στο δήμαρχο της πόλης κ. Ζερβό, όσο και στον Βασίλη Λαμπρινό, με το Δήμο Ηρακλείου, βάσει σχεδιασμού, να είναι στα επόμενα πλάνα για τη μελλοντική υδροδότηση από το φράγμα Αποσελέμη.

Εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το Δήμο, αλλά και για το Λασίθι συνολικά, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου την παράδοση του δικτύου και της δεξαμενής Δ6, που στο εξής θα υδροδοτούν την πόλη από το φράγμα Αποσελέμη.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του ζωτικού για την περιοχή έργου που παραδόθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης την Παρασκευή (4/12/2015), ο κ. Ζεβρός δήλωσε: «Ευτυχήσαμε με τη βοήθεια του Ο.Α.Κ. - των τεχνικών του υπηρεσιών και του εργολάβου - να ολοκληρωθεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, που αναμένεται να δώσει μια άλλη δυναμική, ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας παρεχόμενου νερού για τους δημότες.

Η διασφάλιση των πόρων (υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες μελέτες) για την ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων αποτελεί στο εξής πρωταρχικό στόχο για το Δήμο, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη κατανομή και περισσότερη οικονομία!».

«Ήδη συζητήσαμε», συμπλήρωσε ο κ. Ζερβός, «με τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για την επόμενη φάση, δηλαδή για τη διεκδίκηση της ολοκλήρωσης αυτού του δικτύου, το οποίο ουσιαστικά θα αλλάξει τη λογική λειτουργίας του Δήμου».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου χαρακτήρισε ως πραγματικό γεγονός τη δυνατότητα ύδρευσης της περιοχής σχεδόν αποκλειστικά, όπως ανέφερε, από το φράγμα Αποσελέμη, υπογραμμίζοντας ότι μένει να εξεταστεί μεταξύ των ωφελουμένων δήμων και των αντίστοιχων ΔΕΥΑ το πεδίο δράσης προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός, ο οποίος παρέστη στην τελετή των εγκαινίων, εξέφρασε την ικανοποίησή του γα τη σύνδεση του υδρευτικού δικτύου Αγίου Νικολάου με το φράγμα Αποσελέμη. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. καθώς και σε όλους όσους συνεργάστηκαν με υπομονή - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, διαβεβαίωσε ότι το νερό της δεξαμενής είναι εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που οι κάτοικοι της περιοχής θα αντιληφθούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Λευτέρης Κοπάσης, με τη σειρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου, επισημαίνοντας ότι με τη βοήθεια του Δήμου, των αναδόχων και των τεχνικών κατέστη δυνατό να παρέχεται ένα πολύ καλό ποιοτικά και καθαρό νερό στις δεξαμενές για την υδροδότηση και του Αγίου Νικολάου.

Η αξία του ερχομού του νερού στην πόλη του Αγίου Νικολάου είναι μεγάλη, αφού, όπως τόνισε ο κ. Κοπάσης, το νερό αυτό καλύπτει τις ανάγκες της επόμενης τριετίας ακόμα και αν αυτή χαρακτηριστεί ξηρή και λειψή από νερό.

Τέλος, ο κ. Μάρκος Πατρελάκης, δ/ντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού, υπογράμμισε: «Σήμερα, μπαίνει σε λειτουργία ένας πολύ μεγάλος αγωγός μήκους 36 χιλιομέτρων, ο οποίος ξεκινά με διάμετρο 900 χιλιοστά και καταλήγει στα 400 χιλιοστά». Αυτός ο αγωγός, όπως έκανε γνωστό ο κ. Πατρελάκης, έχει τη δυνατότητα να υδροδοτήσει τον Άγιο Νικόλαο και όλες τις ενδιάμεσες περιοχές του - τους δήμους και τους οικισμούς. «Σήμερα», επισήμανε, «υπερκαλύπτει τις ανάγκες του Αγίου Νικολάου, λειτουργεί συμπληρωματικά στο ήδη υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να υδροδοτήσει τον Άγιο Νικόλαο και να υπερκαλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα χρόνια, ακόμα και σε περιόδους ξηρασίας».

Αναφορικά πάντως με τα έργα επέκτασης για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου, αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη κατασκευαστεί και ο αγωγός που θα δώσει νερό στην Ελούντα όταν τελειώσει το δίκτυο προς τα εκεί.

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Δικτύου και της δεξαμενής Δ6 παρέστησαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Λασθίου κ. Πελαγία Πετράκη, στελέχη του Οργανισμού, ο πρόεδρος και ο δ/ντής της ΔΕΥΑΝ κ.κ. Μανόλης Καραβελάκης και Γιάννης Πεδιαδίτης καθώς και ο εργολάβος του έργου.

Σχόλια