Ειδήσεις

Σφοδρές αντιδράσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ.

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η ανακοίνωση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προαναγγέλλουν σφοδρές αντιδράσεις. Και αυτό γιατί το σχέδιο στο γενικό σύνολό του προβλέπει ενσωμάτωση των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υπηρεσίες Ασφαλείας, όπως επίσης επιμέρους συγχωνεύσεις τμημάτων, είτε καταργήσεις δομών που ουδέποτε λειτούργησαν όπως η Υποδιεύθυνση Μεσαράς.

Στα πλαίσια μιας πολύωρης συζήτησης, η οποία ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου και τελείωσε αργά το βράδυ, τα χαρτιά τους άνοιξαν εκπρόσωποι τόσο της πολιτικής όσο και της φυσικής ηγεσίας.

Η παρουσίαση του σχεδίου της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη έγινε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «σε ένα βάθος χρόνου δύο ή τριών ετών θα υπάρχει μια συνολική ρύθμιση για το ζήτημα μιας ισοκατανομής και όχι μιας ανισοκατανομής που υπάρχει σήμερα. Ο κάθε νομός αποκτά τη δυνατότητα μιας άμεσης ανταπόκρισης στην πρόληψη του εγκλήματος». Την ίδια ώρα, «καταργούνται το Τμήμα Ασφάλειας Μοιρών και το Τμήμα Τροχαίας Μοιρών», είπε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Μιχάλης Καραμαλάκης, στη διάρκεια της παρουσίασης.

Οι αλλαγές στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με αυτό, στο νομό Ηρακλείου οι υπηρεσίες μειώνονται από 25 σε 15. Το Α' Αστυνομικό Τμήμα απορροφά το προσωπικό του Β', το οποίο μεταφέρεται στον Άγιο Μύρωνα και καλύπτει επιπλέον Αγία Βαρβάρα και Κρουσώνα, όπου καταργούνται οι Σταθμοί. Το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών μετονομάζεται σε Φαιστού και απορροφά τα Τμήματα Ασφαλείας και Τροχαίας, καθώς και τους Σταθμούς Ζαρού και Τυμπακίου. Το Τμήμα Αρκαλοχωρίου μετονομάζεται σε Μινώα Πεδιάδος και απορροφά το προσωπικό του Τμήματος Καστελίου. Το Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου υποβαθμίζεται σε Σταθμό, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις του δημάρχου Παύλου Μπαριτάκη.

«Η προτεινόμενη αλλαγή ουσιαστικά καταργεί την αστυνόμευση της Βιάννου. Ο υποβιβασμός του Αστυνομικού Τμήματος σε Αστυνομικό Σταθμό ισοδυναμεί με το τέλος της οποιασδήποτε αστυνομικής παρουσίας σε ολόκληρο το δήμο Βιάννου. Τη στιγμή που εξασφαλίσαμε 100.000 ευρώ και υπεγράφη η σύμβαση για να γίνει αναβάθμιση κτηρίου, το οποίο έχουμε ήδη παραχωρήσει στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, θεωρώ τουλάχιστον προσβλητικό το να μη συνεχίσει να λειτουργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου. Επιμένουμε προς την πλήρη δικαίωση του Βιαννίτη πολίτη, που είναι η επιθυμία του να παραμείνει και να ενισχυθεί το Α.Τ. Βιάννου. Κάθε άλλη πρόταση, όπως και αυτή που παρουσιάστηκε, μας βρίσκει αντίθετους και θα είμαστε απέναντι μέχρι την τελική μας δικαίωση», τόνισε ο κ. Μπαριτάκης.   

«Δε δύναται αστυνομική υπηρεσία με αριθμό αστυνομικών κάτω των 40 ατόμων», είπε ο πρόεδρος των Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κρήτης, Στέλιος Καρακούδης. «Ονειρευόμασταν άλλη Αστυνομία. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μετονομασία Τμημάτων, αλλαγές σε τομείς υπηρεσιών και υποβαθμίσεις τμημάτων», τόνισε ο πρόεδρος αστυνομικών Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης.

«Θα εξευρεθεί το κατάλληλο οίκημα και την επόμενη μέρα, όπως μου είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας, το Α' Αστυνομικό Τμήμα θα μεταφερθεί μέσα στην πόλη», τόνισε σε δηλώσεις του λίγο μετά τις ανακοινώσεις των αλλαγών αυτών ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. «Θα στηρίξω την αναδιάρθρωση με την προϋπόθεση ότι θα έχω τους ανθρώπους που χρειάζεται ένα πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα και τα μέσα του», τόνισε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Συγχωνεύσεις σε Χανιά

Στα Χανιά οι υπηρεσίες, από 19, γίνονται 14. Το Τμήμα Κρυονερίδας μετονομάζεται σε Αποκορώνου και συγχωνεύεται με το Τμήμα του Βάμου. Το Αστυνομικό Τμήμα Βουκολιών συγχωνεύεται με τα Τμήματα Πλατανιά- Μουσούρων και Νέας Κυδωνίας. Το Τμήμα Κανδάνου, με έδρα την Παλαιόχωρα, συγχωνεύεται με το Τμήμα Πελεκάνου και το Σταθμό Ανατολικού Σελήνου. Παράλληλα, το Τμήμα της Σούδας συγχωνεύεται με το Τμήμα της πόλης των Χανίων. Το Τμήμα Σφακίων υποβαθμίζεται σε Σταθμό, ενώ επιπλέον ιδρύεται Τμήμα Μεταγωγών.

Μεγάλη αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η μεγάλη αποδυνάμωση των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, που, αν και παραμένουν, ωστόσο χάνουν σχεδόν το 50% του προσωπικού τους, με την άγρια κόντρα να παραμένει. «Πρόκειται για μια μεσοβέζικη λύση ώστε να γλυκάνει τις Διευθύνσεις δίνοντας κόσμο, αλλά αυτό ίσως να αποβεί μοιραίο στην ύπαιθρο», τόνισε ο πρόεδρος Ειδικών Φρουρών, Χρήστος Τσανακτσίδης.

«Δεν μπορεί να διατηρούνται υπηρεσίες οι οποίες σε κάθε περίπτωση προσφέρουν και μπορούν να προσφέρουν, αλλά έχουν και σαν απώτερο σκοπό να μπορούν να βολεύουν "ημέτερους". Κατά πανελλήνια πρωτοτυπία, στην Κρήτη λειτουργούν δύο αστυνομίες», είπε ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός.  

Σε Ηράκλειο και Χανιά ιδρύεται Άμεση Δράση, ενώ σε Τμήμα μετεξελίσσεται η Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης.

Αλλαγές σε Ρέθυμνο και Λασίθι

Στο Ρέθυμνο οι υπηρεσίες μειώνονται, από 14, σε 8. Το Τμήμα Γεροποτάμου μετονομάζεται σε Μυλοποτάμου και απορροφά την Ασφάλεια και την Τροχαία καθώς και το Τμήμα Κουλούκωνα, που καταργούνται. Ακόμη συγχωνεύονται το Τμήμα Λαππαίων με το Τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου. Το Τμήμα Λάμπης απορροφά το προσωπικό του Τμήματος Συμβρίτου με το Τμήμα Αγίου Βασιλείου, που καταργείται. Ο Δήμος Αμαρίου, ωστόσο, είναι ο μόνος Δήμος δίχως Αστυνομικό Τμήμα, πράγμα που προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου Παντελή Μουρτζανού, ο οποίος ωστόσο έλαβε άμεσα τη δέσμευση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για αλλαγή του σχεδιασμού.

Στο Λασίθι, από 15 υπηρεσίες, απομένουν 10, καθώς το Τμήμα Αγίου Νικολάου απορροφά το Τμήμα της Νεάπολης. «Από την επόμενη μέρα ο αστυνομικός καλείται να έχει το διπλάσιο τομέα ευθύνης, με την αστυνόμευσή του να γίνεται πιο δύσκολη λόγω των τοπικών γεωμορφολογικών ιδιαιτεροτήτων και του κακού οδικού δικτύου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λασιθίου, Γιώργος Καρτσάκης.

Στην Ιεράπετρα, το Τμήμα απορροφά το προσωπικό της Ασφάλειας και της Τροχαίας, που καταργούνται, αλλά και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Μακρύ Γιαλού. Επιπλέον, ιδρύεται κλιμάκιο ΟΠΚΕ.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Έλλη Κοκάλη

Σχόλια