Ειδήσεις

Απομακρύνονται τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Απομακρύνονται τα σενάρια περί έξωσης της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, μετά από το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το Mega, o υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν είπε ότι πρέπει να υπάρξει κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θεώρησε πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η χώρα μας συνεργάζεται πλέον με τις ευρωπαϊκές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι το αποψινό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «έβαλε τέλος στις φήμες εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν».

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι το αποψινό Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η απάντηση της Ευρώπης στα προβλήματα είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική.

«Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ethnos.gr, τόνισε ότι τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιαν Άσελμπορν, όσο και ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιβράβευσαν την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει ήδη κάνει και γι' αυτές που ξεκινάει. Και οι δύο, είπε ο Γ. Μουζάλας, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει πιο αποδοτική σε αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να πιστοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης.

«Κάποιοι εξακολουθούν ανόητα να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν ελεγχθεί η ροή των προσφύγων στην Τουρκία δεν μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα. «Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες και ασύνδετες προσπάθειες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών της Ε.Ε., ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ οι ομόλογοί του υποσχέθηκαν ότι θα αυξήσουν τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα ελληνικά αιτήματα. «Καταδικάσαμε τις μονομερείς ενέργειες. Είπαμε ότι η λύση δε βρίσκεται στους φραγμούς, αλλά στον καλύτερο συντονισμό», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

«Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το παιχνίδι περί ενοχής της Ελλάδας» ανέφερε ο Γ. Μουζάλας και κατέληξε λέγοντας ότι όντως υπάρχουν αδυναμίες από ελληνικής πλευράς, αλλά σήμερα αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσπάθεια της χώρας.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και τα συμφωνηθέντα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά μόνο εάν όλοι πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε ο ίδιος και κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία και να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για να ολοκληρωθεί η λειτουργία των hotspots στις χώρες αυτές.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, την ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT) και τη συμφωνία με τη Frontex για τα χερσαία σύνορά της με την ΠΓΔΜ.

«Η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για πολιτική προστασία», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, στέλνοντας προσωπικό για τη στήριξη της Ελλάδας.

Σχόλια