default-image

ΓΕΑ: Δεν αποκαλύψαμε τα μυστικά των S-300 στους Ισραηλινούς

Ελλάδα
ΓΕΑ: Δεν αποκαλύψαμε τα μυστικά των S-300 στους Ισραηλινούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διέψευσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής κατηγορηματικά πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί από το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα βοήθησε το Ισραήλ να δοκιμάσει τρόπους αντιμετώπισης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, τα οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή, ενώ εκχώρησε και στο μεγάλο αντίπαλο πλέον των Ισραηλινών, το Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε «στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές», ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που αγόρασε η Κύπρος πριν από 18 χρόνια και πλέον βρίσκεται στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο.

Η ενεργοποίηση του συστήματος επέτρεψε στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να ελέγξουν το σύστημα κλειδώματος στόχων του S-300, να συλλέξουν στοιχεία για το ραντάρ του, καθώς και να δοκιμάσουν πώς θα μπορούσε να "τυφλωθεί" ή να ξεγελαστεί.

Μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η ελληνική διευκόλυνση έγινε, έπειτα από σχετικό αμερικανικό αίτημα, τουλάχιστον μία φορά κατά τον περασμένο χρόνο. Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε με τους συμμάχους του.

Οι πηγές

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζήτησαν να μην κατονομαστούν και να μην προσδιοριστεί η εθνικότητά τους. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωνε «ότι οι ελληνικές και ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα περί ενεργοποίησης των S-300 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην ανατολική Μεσόγειο εκείνο το διάστημα, καθώς και στις αντίστοιχες ασκήσεις το 2012 και το 2010».

Διάψευση

Η κατηγορηματική διάψευση ήρθε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Τα δημοσιεύματα σε μερίδα ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που αποδίδονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters και αφορούν σε εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών ξένης χώρας στην αντιμετώπιση του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, κρίνονται παντελώς ανυπόστατα. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διευκρινίζει ότι:

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα».

Ανησυχία Ισραήλ

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ ενδέχεται όντως να ανησυχεί με τα σχέδια της Ρωσίας να εξοπλίσει το Ιράν με S-300, ενώ οι σχέσεις με την Αίγυπτο - η οποία διαθέτει μια παραλλαγή των S-300 - έχουν ψυχραθεί τα τελευταία χρόνια.  

Η ισραηλινή αεροπορία περιοδικά έχει βομβαρδίσει στόχους στη Συρία και έχει εκφράσει ανησυχίες για την ανάπτυξη των πιο προηγμένων S-400 από τη Ρωσία στην περιοχή. Τις τελευταίες βδομάδες μάλιστα έχουν συναντηθεί δύο φορές οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ρωσίας και συζήτησαν πώς θα συντονιστούν για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Τι λένε οι πληροφορίες του "Ρόιτερς"

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, πιλότοι της ισραηλινής αεροπορίας εκπαιδεύτηκαν στο πώς να αντιμετωπίζουν τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα S-300 στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων που έγιναν τον Απρίλιο και το Μάιο του 2015.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη ενεργοποιήθηκε τουλάχιστον μια φορά, ώστε τα ισραηλινά μαχητικά να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορούν να αποφεύγουν ανίχνευση και στόχευση από το ραντάρ του. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Reuters, αυτό έγινε με παρότρυνση των ΗΠΑ τουλάχιστον μια φορά μέσα στο 2015. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι το σύστημα S-300 στην Κρήτη δεν είναι ενεργοποιημένο αυτήν την περίοδο και ότι η γενικότερη πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να κάνουν δοκιμές με τις δυνατότητες του οπλικού συστήματος. Τόσο οι ελληνικές όσο και οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις απέφυγαν να επιβεβαιώσουν εάν το σύστημα ενεργοποιήθηκε στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν το 2010 και το 2012.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News