Ειδήσεις

Πρασινίζει η Ιεράπετρα - Καλλωπίζεται το κέντρο

Σημαντικές παρεμβάσεις πρασίνου πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο στο δήμο Ιεράπετρας και στον αστικό ιστό της πόλης. Με στόχο τη βελτίωση του πρασίνου και την ενίσχυσή του με νέες φυτεύσεις, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας για πρώτη φορά προχώρησε στην εκπόνηση δύο σημαντικών μελετών: της μελέτης "Βελτίωση πρασίνου κοινοχρήστων χώρων" και της μελέτης "Προμήθεια υλικών για φύτευση κοινοχρήστων χώρων πρασίνου", οι οποίες την τρέχουσα περίοδο ξεκίνησαν να υλοποιούνται.

Οι προβλεπόμενες εργασίες, συνολικού κόστους 80.000,00 ευρώ περίπου, αφορούν βελτιώσεις πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους εντός του αστικού κέντρου και περιφερειακά στους πιο κεντρικούς δρόμους και στις πλατείες, αλλά και φυτεύσεις κοινοχρήστων χώρων, πεζοδρομίων, παρτεριών και νησίδων.

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες κλαδέματος των δέντρων στους κοινόχρηστους χώρους στην πόλη της Ιεράπετρας και περιφερειακά αυτής, καθώς και ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων στην περιοχή του νέου σχεδίου πόλης. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργασίες φύτευσης και λίπανσης φυτών, εγκατάσταση αρδευτικών δικτύων, χωματουργικές εργασίες, καθώς και εργασίες υποστύλωσης δέντρων.

Συνολικά πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις φύτευσης σε 15 σημεία της Ιεράπετρας, στις οδούς Μαρκοπούλου, Παπάγου, Λαμπράκη, Φιλοθέου, Ι. Παπαγεωργίου, Ι. Καποδίστρια, Μεραμβέλλου, Λασθένους και Παπάγου, Λασθένους και Καλημεράκη, Καραμανλή και Κύπρου, Δημοκρατίας και Εθνικής Αντιστάσεως, με στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Αναμένεται να φυτευτούν 360 νέα δέντρα από 14 διαφορετικές ποικιλίες, μεταξύ των οποίων αρμυρίκι ροδινό, ακακία ροδανθής, ακακία ροδομέταξη, γιακαράντα, γκρεβιλλέα, δαμασκηνιά καλλωπιστική, κουτσουπιά, χαρουπιά και ψευδακακία, καθώς επίσης 1.740 θάμνοι και 3.000 ποώδη φυτά.

«Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μάνος Λουτσέτης, κατά την επίσκεψή του στις υπό εκτέλεση εργασίες, που για πρώτη φορά υλοποιούνται στο Δήμο Ιεράπετρας με την επιστημονική υποστήριξη της δρ. Μαρίας Βασαρμιδάκη, εξειδικευμένης γεωπόνου, υπαλλήλου του Δήμου Ιεράπετρας, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του αστικού πρασίνου.

Το εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας και οι κεντρικότεροι δρόμοι της, μετά τα έργα ανάπλασης που ολοκληρώθηκαν πριν από καιρό, εξαιτίας της εκρίζωσης των μεγάλων αλλά και των μικρότερων δέντρων που δέσποζαν εκεί για 20 περίπου χρόνια και είχαν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα με το ριζικό τους σύστημα στα πεζοδρόμια και τα καταστήματα, είχαν αδειάσει από πράσινο και θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο, ειδικά στην οδό Δημοκρατίας.

Οι έμποροι, οι κάτοικοι και οι περιπατητές στο κέντρο της πόλης ζητούσαν από καιρό να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι δεντροφυτεύσεις για να ομορφύνει ξανά η πόλη.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια