Ειδήσεις

Τοποθέτηση Μ. Συντυχάκη για τον κρατικό προϋπολογισμό 2016

«Όταν ο λαός ακούει καπιταλιστική ανάπτυξη, σημαίνει φτηνή εργατική δύναμη», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προυπολογισμό, και σημείωσε ότι αυτή την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν την αμφισβητούν τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΚΚΕ.

Χαρακτήρισε «ταξικό» τον προϋπολογισμό του 2016, διότι «τα παίρνει από το λαό και τα δίνει σε μια χούφτα καπιταλιστών που δημιούργησαν την κρίση». Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός «φωτογραφίζει, ένα προς ένα, τα μέτρα που από κοινού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με το 3ο μνημόνιο» και πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο για το 2016, αλλά «ήρθαν για να μείνουν».

Αναφερόμενος στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι από το 1980 ήρθαν στην Ελλάδα 360 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων και από τους οποίους δεν ωφελήθηκε ο λαός, αλλά οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ σημείωσε ότι εργαζόμενοι σε προγράμματα που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες είναι απλήρωτοι, κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και να σταματήσουν αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Μανώλη Συντυχάκη στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι,

Ο παρών κρατικός προϋπολογισμός του 2016 είναι ταξικός. Και είναι ταξικός γιατί τα παίρνει από το λαό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μονοπωλίων, τις ανάγκες μιας χούφτας καπιταλιστών, οι οποίοι προκάλεσα την κρίση.

Όλοι οι κρατικοί προϋπολογισμοί στον καπιταλισμό αποτελούσαν και αποτελούν μέσο ταξικής αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και ευνοούν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή την ανάπτυξη επιζητείται όλοι σας, ομόψυχα και συναινετικά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την Χ.Α. Αμφισβητεί κανείς από εσάς τον Καπιταλισμό, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης ; ΟΧΙ !

Ο ΠΥ του 2016 φωτογραφίζει - ένα προς ένα - τα νέα αντιλαϊκά μέτρα κόστους 5,7 δις, που ψηφίστηκαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι με το 3ο μνημόνιο ως συνέχεια των προηγούμενων δύο. Είναι μέτρα που δεν αφορούν μόνο το 2016. Είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, ετοιμάζοντας τον επόμενο κύκλο βαρβαρότητας με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Από τη μία, συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών (μισθούς, συντάξεις, παροχές, επιδόματα) και από την άλλη, απογείωση φόρων και χαρατσιών, εξόντωση αγροτών, αυταπασχολούμενων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, τις εισφορές.

Έτσι στηρίχτηκε όλη η μεταπολεμική καπιταλιστική ανάπτυξη. Πάνω στην καμπούρα των ασφαλισμένων, στο αίμα και τον ιδρώτα τους, στις εισφορές τους.

Έτσι έκανε η πλουτοκρατία εργοστάσια, τράπεζες, καράβια, μέσα από το φθηνό κρατικό δανεισμό. Αυτά τα δανεικά και αγύριστα έφτιαξαν τα νέα μεταπολεμικά τζάκια.

Αυτή είναι η «αγία ιδιωτική πρωτοβουλία», που τώρα στο όνομά της υποκλίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζοντας για λογαριασμό της, τα δικά του αναπτυξιακά πακέτα και «ειδικές φορολογικές ζώνες». Τι σημαίνουν «ειδικές φορολογικές ζώνες»; Φορολογικά κίνητρα για το μεγάλο κεφάλαιο. Απαλλαγή από εργοδοτικές εισφορές. Αυτά είναι που συνιστούν τη συνισταμένη της Σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτή την πολιτική υπηρετείτε.

Σ' αυτόν τον αντιλαϊκό οδικό Χάρτη εντάσσεται και η ίδρυση του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, περιφερειακά αεροδρόμια, εκτάσεις φιλέτα, ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας των νερών, στη διαχείριση των απορριμμάτων, κ.ά..

Όταν η Ε.Τ. ακούει για «αναπτυξιακά» πακέτα, ΕΣΠΑ «ειδικές φορολογικές ζώνες» «χρηματοδοτικά εργαλεία», ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, νέους αναπτυξιακούς νόμους για την στήριξη των επενδύσεων, να ξέρει ότι αυτά σημαίνουν, νέα πεδία κερδοφορίας πάνω στις πλάτες της, θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, νέες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ξεκοκάλισμα του πακτωλού από τα επενδυτικά πακέτα της ΕΕ, κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Χωρίς αυτά το αστικό κράτος και το εγχώριο κεφάλαιο δεν μπορούν να κινηθούν ούτε ρούπι.

Αποδέκτης των Ευρωπαϊκών Πόρων δεν είναι οι εργάτες και οι αγρότες. Από το 1980 μέχρι σήμερα 360 δις από κοινοτικά πακέτα. Πού πήγαν; Ωφελήθηκε ο λαός; ΟΧΙ! Ωφελήθηκαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Ακόμη και έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 που σχετίζονται για τις λαϊκές ανάγκες που είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, έχουν σταματήσει, όπως ο δρόμος  Καστέλι-Απομαρμά στη Μεσαρά Ηρακλείου, ο δρόμος Πάνορμο-Εξάντη στο Ρέθυμνο, η ανακατασκευή του Καπετανάκειου Σχολείου, του πιο ιστορικού σχολείου του Ηρακλείου, που ενώ ξεκίνησαν σταμάτησαν , είναι γιαπί και οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερ.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ βάζουν στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας, κοινωνικών υποδομών Υγείας - Πρόνοιας.

Ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν επανδρωμένες με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή κοινωνικές δομές με πλήρη κρατική στήριξη και χρηματοδότηση, με μόνιμη και σταθερή εργασίας των εργαζομένων, αυτές «προσφέρονται» μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ, με τα ψυχοδιαγνωστικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ, Κέντρα Διημέρευσης, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, παιδικοί Σταθμοί, ΚΗΦΗ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), το «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.

Το αποτέλεσμα είναι να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Να δουλεύουν σε συνθήκες διαρκούς εργασιακής ομηρίας. Ο κίνδυνος να λήξουν τα προγράμματα είναι άμεσος που σημαίνει ότι πετιούνται στο δρόμο και σταματά η κάλυψη βασικών αναγκών των εξυπηρετούμενων.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, αφού πετσοκόβονται, ότι απομένει είναι τα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους. Πάνε στην «κοινωφελή εργασία» των 490 ευρώ, στο νεοφυές σκλαβοπάζαρο των "κοινωνικών συνεταιρισμών" για τις οποίες ακούσαμε πριν από λίγο ότι πρέπει να εξαιρεθούν φορολογικά, στην «εθελοντική» εργασίας και  τις ΜΚΟ, στα νέα δηλαδή τρωκτικά του κοινοτικού και δημόσιου χρήματος, για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης τμημάτων του λαού, αμβλύνοντας τις λαϊκές αντιδράσεις, ωθώντας στην ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση.

Τα ελάχιστα κονδύλια για την απασχόληση, πάνε ως επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους σημαίνουν ανακύκλωση της ανεργίας.

Τώρα διαφημίζει η κυβέρνηση τα 35 δις ευρώ του πακέτου Γιούνκερ. Κι αυτά θα πάνε σε νέα προνόμια για τις πολυεθνικές.

Τα χρήματα αυτά όμως «δεν πέφτουν απ' τον ουρανό». Είναι χρήματα του λαού, αίμα και ιδρώτας, που δίνονται συμπληρωματικά των φοροαπαλλαγών και των επιδοτήσεων στην πλουτοκρατία.

Το πού θα διοχετευτούν τα ΕΣΠΑ ήδη έχουν φροντίσει το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), το ινστιτούτο του ΣΕΒ και του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), με μελέτες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε το αντιλαϊκό Μεσοπρόθεσμο και το τρίτο μνημόνιο.  

Απόδειξη, το γεγονός ότι τμήματα του ΣΕΣ τύπου "JESSICA" θα τα διαχειρίζονται όχι κρατικά όργανα (κυβέρνηση, Περιφέρειες, Τοπική Διοίκηση), αλλά Τράπεζες και Ανώνυμες Εταιρίες. Θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 μέσω Τράπεζας Πειραιώς. Θα συνεχιστεί η διαχείριση κονδυλίων για κοινωνική πολιτική ή για δημόσια έργα μέσω ΑΕ όπως η  Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), έστω κι αν υπήρξαν τεράστια προβλήματα μέχρι τώρα.

Οι βασικοί άξονες που θα χρηματοδοτηθούν είναι η ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση της Έρευνας και Τεχνολογίας με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, η δημιουργία μιας σειράς υποδομών για τη διαμόρφωση των διευρωπαϊκών δικτύων όσον αφορά τις υποδομές, με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα ή με τη μέθοδο της παραχώρησης. Πανάκριβα έργα, ιδιωτικά που ο λαός τα πληρώνει και τώρα που κατασκευάζονται και μετά με πανάκριβα διόδια.

Κυρίες και κύριοι,

Για το ΚΚΕ, φιλολαϊκή ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η πεμπτουσία του ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που έχει καταθέσει στο λαό το ΚΚΕ.

Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, όπου ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου εδράζεται στην ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και στην ενίσχυση του κεφαλαίου, στο Σοσιαλισμό η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη  με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, τον εργατικό έλεγχο, που δημιουργούν νέες συλλογικές σχέσεις παραγωγής, διανομής των προϊόντων και κατανομής του κοινωνικού πλούτου που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού. Είναι υλοποιήσιμη γιατί εξαρτάται από τον ίδιο τον λαϊκό παράγοντα, αν θελήσει να την επιβάλει.

Γι' αυτό, όσο πιο γρήγορα το αποφασίσει τόσο πιο γρήγορα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα λυτρωθούν από τον καπιταλιστικό ζυγό και την εκμετάλλευση.

Όταν λοιπόν ακούει ο λαός ανάπτυξη να ξέρει ότι τον θέλουν φθηνή εργατική δύναμη. Όταν ακούει διασφάλιση ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος να ξέρει ότι ετοιμάζουν με ρύθμιση τη φορολογική αμνηστία της πλουτοκρατίας για αδήλωτα κεφάλαια, με «αντίτιμο» την επιβολή ενός συμβολικού φόρου.

Το ΚΚΕ δεν παγιδεύεται. Γι' αυτό καλεί την Ε.Τ., τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τη νέα γενιά, να απαλλαγούν από παγίδες που τους έχει στήσει το σύστημα. Είναι δυνατόν ο λαός να δώσει συναίνεση ή ανοχή σε σχέδια που στην κυριολεξία τον καταδικάζουν; Όχι.

Τα μέτρα συνιστούν αιτία πολέμου και η ευθύνη περνάει τώρα στους ίδιους τους εργαζόμενους να εμποδίσουν με τον αγώνα τους τα βάρβαρα μέτρα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαός να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι και σε αυτούς τους σχεδιασμούς, να οργανώσει την πάλη του χωρίς υποχώρηση, να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμου.

Για όλους του παραπάνω λόγους το ΚΚΕ καταψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016».

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Σχόλια