default-image

Η Ελλάδα υποχωρεί μπροστά στις ωμές απειλές για Σένγκεν

Ελλάδα
Η Ελλάδα υποχωρεί μπροστά στις ωμές απειλές για Σένγκεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Γη και ύδωρ" δίνει η Ελλάδα μπροστά στις ωμές απειλές της Ε.Ε. περί αναστολής της Σένγκεν, υποβάλλοντας σε πρώτη φάση το αίτημα για ενίσχυση της Frontex στα ελληνικά σύνορα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν "ευρωπαϊκοί κύκλοι" να προωθούν την από κοινού με την Τουρκία φύλαξη του Αιγαίου.

Έτσι, η Frontex ανακοίνωσε ότι θα «σφραγίσει» τα χερσαία, βόρεια σύνορα της Ελλάδας αναπτύσσοντας δύναμη 600 ανδρών κομάντος, ενώ θα γίνεται από κοινού με τις ελληνικές Αρχές καταγραφή των μεταναστών. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί φόβους ότι θα εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Όλα όσα γίνονται σήμερα είναι όσα η κυβέρνηση είχε αρνηθεί στη σύνοδο του Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η κατάσταση η οποία περιγράφεται ως... αφρικανική από τους εταίρους στην Ένωση και απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι «υλοποιούμε όσα είχαμε συμφωνήσει», ωστόσο διατυπώνονται φόβοι ότι συγκεκριμένες χώρες προωθούν το σενάριο κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου.

Οι περισσότερες πρώην ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ζήτησαν την αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ολλανδία, Ουγγαρία, Κροατία και Σλοβακία καταφέρθηκαν κατά της Ελλάδας, ενώ ο Λιθουανός επίτροπος σε επιστολή του περιέγραψε τις καταστάσεις που είδε στη Λέσβο ως εικόνες από την Αφρική.

Παράλληλα φαίνεται ότι ανοίγει ξανά από τις ΗΠΑ το θέμα με τις βίζες, καθώς όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση του καθεστώτος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και δέχθηκε μια σειρά από μέτρα έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης.

Πλέον η χώρα μας έχει πάρει μια άτυπη παράταση ως τις 17 και 18 του μήνα, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ώστε να δείξει ότι κάνει προσπάθειες για τη συγκράτηση της ροής των μεταναστών.

Τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη χτύπησε "καμπανάκι" στην κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των εταίρων μας ως προς το μεταναστευτικό. Όλα αυτά μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο κατά της Ελλάδας την οποία κατηγορούσαν ότι δεν παίρνει μέτρα και δε ζήτησε ποτέ τη βοήθεια της ταχείας δύναμης επέμβασης, δεν ενεργοποίησε τα 30.000 σημεία υποδοχής και δε ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, άρχισαν να αναπτύσσονται φωνές οι οποίες ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν. Πληροφορία που επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος από τη μία διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των αρμόδιων επιτρόπων της Ε.Ε. για να τεθεί για μια διετία εκτός Σένγκεν η Ελλάδα, από την άλλη όμως παραδέχθηκε πως κάποιες χώρες το συζητούν. «Μία τέτοια συζήτηση (για έξοδο της Ελλάδας) έγινε εκτός συνεδρίασης από συγκεκριμένες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας», όπως είπε.

Παράλληλα, άρχισε να επαναφέρεται εκ νέου από ορισμένους κύκλους το σενάριο περί κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα. Ένα σενάριο που στεντορείως μέχρι τώρα απορρίπτει η Αθήνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Frontex:

«Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών Αρχών και εκπροσώπων της Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο.

Η Frontex βοηθά τις ελληνικές Αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, η Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.

Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη-μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News