default-image

Ασφυκτικά τα προβλήματα στα σχολεία της Χερσονήσου

Κρήτη
Ασφυκτικά τα προβλήματα στα σχολεία της Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Γονέων του Δήμου Χερσονήσου παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 2015, όπου συζητήθηκε ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης διαπίστωσαν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι μαθητές και επεσήμαναν ότι "έγινε φανερό ότι η επιλογή αξιοποίησης των πόρων του δήμου δεν βάζει σε προτεραιότητα τις άμεσες και καθημερινές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τις ανάγκες των μικρών μαθητών και των γονέων τους που αυξάνονται συνεχώς πληθυσμιακά στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν παρουσιάστηκε κανένας προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε υποδομές, για τη βελτίωση της σχολικής στέγης που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένη κατάσταση".

Πιο αναλυτικά, στην σχετική ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρονται τα εξής: «Ως γονείς εκφράσαμε την αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά μας, καθώς οι υποδομές της σχολικής στέγης δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες. Τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται τόσο σε περιοχές που τα σχολικά κτίρια είναι παλιά και ακατάλληλα, όσο και σε περιοχές που αν και χτίστηκαν νέα σχολεία τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι αδυναμίες της συντήρησής τους.

Ιδιαίτερα στη δημοτική ενότητα των Γουβών τα προβλήματα έχουν γίνει ασφυκτικά. Η αδυναμία να καλυφθούν όλα τα παιδιά σε τάξεις έχει οδηγήσει στην προσωρινή λύση των κοντέινερς σχεδόν σε όλα τα σχολεία, που τελικά φαίνεται να αποκτούν μια μόνιμη "λύση", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διδασκαλίας. Τα παραδείγματα των σχολείων του Κοκκίνη Χάνι, των Γουρνών, της Ελιάς, της Επισκοπής και του Καλλιτεχνικού είναι ενδεικτικά.

Επιπλέον, το ζήτημα ανέγερσης νέων σχολείων όπου αυτά χρειάζονται είναι επιτακτικό. Η ανέγερση του νέου σχολείου στο Κοκκίνη Χάνι που περιμένουμε εδώ και χρόνια δεν φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα περισσότερα σχολικά κτίρια που βρίσκονται στην πρώην βάση Γουρνών δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την αντισεισμική τους θωράκιση, ενώ το κτιριακό πρόβλημα του καλλιτεχνικού και του μουσικού σχολείου είναι πολύ σοβαρό.

Πέρα από τα χρήματα των σχολικών επιτροπών που καλύπτουν ένα μικρό μέρος των λειτουργικών εξόδων των σχολείων, υπάρχουν επιπλέον ανάγκες που ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει καθόλου. Σήμερα η εκπαίδευση είναι πιο απαιτητική, έχει σύγχρονες ανάγκες που άπτονται στην ύπαρξη εργαστηρίων μέσα στα σχολικά κτίρια για Η/Υ, εικαστικών, γυμναστηρίων, αμφιθεάτρων, βιβλιοθηκών,  κλπ.

Εμείς οι γονείς ζητάμε από το δήμο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

-Να αποφασίσει με βάση τον μαθητικό πληθυσμό και την παλαιότητα των σχολικών κτιρίων σε ποιες περιοχές υπάρχει ανάγκη ανέγερσης νέων σχολείων και να προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση των αποφάσεων που υπάρχουν ήδη.

-Να επεκτείνει τα σχολικά κτίρια όπου χρειάζεται με μελέτη, ώστε να απαλλαγούμε από τη λογική των κοντέινερς.

-Να μεριμνήσει για τις ετήσιες ανάγκες συντήρησης όλων των σχολικών κτιρίων.

-Να λύσει ουσιαστικά και μόνιμα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό τα σοβαρά προβλήματα στέγασης και σίτισης του μουσικού και του καλλιτεχνικού σχολείου.

-Να λειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες στο δήμο μας όπου υπάρχουν με μόνιμο προσωπικό.

Θεωρούμε ότι ο δήμος έχει ευθύνη πρώτα από όλα στη νέα γενιά, στους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News