default-image

14 νεκροί από επίθεση ενόπλων στην Καλιφόρνια

Κόσμος
14 νεκροί από επίθεση ενόπλων στην Καλιφόρνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση τριών ενόπλων στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, από κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών το οποίο φιλοξενούσε άτομα με ειδικές ανάγκες, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τόσων. 

Η επίθεση με βάση τις αστυνομικές αναφορές έγινε σε ένα σημείο πολυσύχναστο και σε μία στιγμή που υπήρχε κίνηση στους δρόμους της περιοχής.

Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής οι τρεις ένοπλοι ήταν βαριά οπλισμένοι και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και μάσκες του σκι όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το μαύρο SUV με το οποίο διέφυγαν, μόλις δύο μίλια μακριά από τον τόπο του εγκλήματος και "γάζωσαν" το όχημα με τους δράστες να απαντούν τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστες είναι τρία άτομα. Ο ένας που βγήκε από το όχημα είναι νεκρός, ο δεύτερος που είναι μέσα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν έχει τις αισθήσεις του, ενώ ο τρίτος κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται από τις δυνάμεις ασφαλείας, που ψάχνουν πόρτα - πόρτα την περιοχή.

Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή να διακοπούν τα μαθήματα στα σχολεία της περιοχής και να παραμείνουν στις τάξεις τους οι μαθητές.

Σχετικά με τον οπλισμό τους, η Daily Mail κάνει λόγο για χρήση Καλάσνικοφ, ενώ το CNN αναφέρει ότι επρόκειτο για καραμπίνες. Αναλυτής, δήλωσε στο ABC πως πρόκειται για καλά σχεδιασμένη επίθεση, ενώ επισήμανε πως οι δράστες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην συλληφθούν, καθώς φορούσαν μάσκες και γάντια για να μην αποκαλυφτούν τα πρόσωπα και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. 

«Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για τρομοκρατική επίθεση» δήλωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αστυνομίας. Πάντως τόσο η διαρροή από τον Λευκό Οίκο όσο και το tweet τις Χίλαρι Κλίντον «οδηγούν» σε περιστατικό που έχει να κάνει με την ελεύθερη οπλοφορία στις ΗΠΑ. Πάντως ανεπίσημες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο twitter αναφέρουν ότι ένας άνδρας με το αραβικό όνομα Φαρούκ Σαΐντ φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να επεξεργαστούν μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα αφορά στον έλεγχο των όπλων, ώστε οι μαζικές εκτελέσεις στη χώρα να μετατραπούν σε «κάτι σπάνιο αντί για κάτι σύνηθες».

Μιλώντας στο CBS, έκανε λόγο για «νόμους κοινής λογικής που θα αφορούν στην ασφάλεια των όπλων» και έκανε έκκληση στους νομοθέτες να περάσουν ένα νόμο που θα αποτρέπει τους πολίτες που βρίσκονται στην μαύρη λίστα των εμπορικών αεροπορικών πτήσεων να αποκτούν με νόμιμο τρόπο όπλα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι τα κίνητρα των εκτελεστών, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να κάνουμε τους Αμερικανούς να αισθάνονται ασφαλέστεροι» τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη. «Δεν πρέπει ποτέ να σκεφτούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό , διότι αυτό δεν συμβαίνει με την ίδια συχνότητα σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι τα μαζικά εγκλήματα δεν έχουν αντίστοιχο πουθενά αλλού στον κόσμο.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε: «Αρνούμαι να δεχθώ αυτό που συμβαίνει σαν κάτι κανονικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για σταματήσουμε την βία των όπλων άμεσα», όπως γράφει ο ΣΚΑΙ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News