Ειδήσεις

Αγανάκτηση για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση δικαιωμάτων

Στο διάστημα της πολύωρης αναμονής για την έναρξη της διαδικασίας ενημέρωσης των παραγωγών για τα προσωρινά τους δικαιώματα επιδότησης, η ΕΑΣ Ιεράπετρας θεώρησε αυτονόητη υποχρέωση της να συνδράμει, στο πλαίσιο του ρόλου της, για την υποβοήθηση των παραγωγών στην ενημέρωση και κατανόηση των δικαιωμάτων και των πληρωμών τους.

«Όπως όλο το διάστημα πριν την υποβολή των αιτήσεων, ενημερώσαμε με κάθε πρόσφορο μέσο τους παραγωγούς της περιοχής μας για τη νέα ΚΑΠ, όπως κατά την περίοδο των δηλώσεων διαθέσαμε τις υπηρεσίες ενημέρωσης για τις επιδοτήσεις, έτσι και σήμερα θα συμβάλουμε στην ενημέρωση των παραγωγών με όποιον τρόπο διαθέτουμε. Νομίζουμε και είναι σε όλους κατανοητό ότι, η οικονομική και πολιτική συγκυρία συνηγορεί σε αυτή μας την κατεύθυνση, και η κίνησή μας αυτή θα συμβάλει στην εδραίωση της πεποίθησης στον αγροτικό, και όχι μόνο κόσμο, ότι με σεβασμό στον παραγωγό στη δύσκολη περίοδο που περνά για το ρόλο και τη σημασία των συνεταιριστικών σχημάτων και την ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού συνεταιριστικού κινήματος, καθώς επίσης και το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών της ΕΑΣ Ιεράπετρας», είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Από το πρωί της Τετάρτης υπήρξε φανερός εκνευρισμός και μεγάλη ένταση μεταξύ των παραγωγών, οι οποίοι προσπαθούσαν, είτε να μπουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να μάθουν ποια είναι τα προσωρινά τους δικαιώματα, είτε να μάθουν από το προσωπικό της Ένωσης τις πληροφορίες που ζητούσαν.

«Μέχρι τις 2.00 μ.μ. της Τετάρτης, δεν είχαν αναρτηθεί οι λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα, έτσι ώστε να ξέρει τουλάχιστον ο κάθε αγρότης τι έχει να περιμένει. Με την έκδοση Τίτλου προσωρινών δικαιωμάτων πραγματοποιείται η πληρωμή των παραγωγών. Από μεριάς του ΟΠΕΚΕΠΕ διατυπώνεται ξεκάθαρη παραδοχή ότι, οι παραγωγοί για τους οποίους δεν θα εκδοθούν τίτλοι προσωρινών δικαιωμάτων δεν θα πληρωθούν. Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι, είτε γιατί κρίθηκαν μη ενεργοί γεωργοί, είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά τους στοιχεία με τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών. Οι περιπτώσεις αυτές για να ελεγχθούν, θα πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης, δηλαδή ένσταση», προσθέτει ο κ. Δασκαλάκης.

Η ΕΑΣ Ιεράπετρας είναι έτοιμη να διευκολύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ολοκλήρωση της σύνθετης και πολύπλοκης αυτής διαδικασίας και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα πιθανά θα προκύψουν με την ανακοίνωση των προσωρινών δικαιωμάτων, η έκδοση των οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πληρωμή των παραγωγών. Είναι προφανές ότι θα δημιουργηθούν απορίες, πιθανά να υπάρχουν διαφορές και αντιρρήσεις από τους παραγωγούς. Όμως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής θα ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων όπου θα υπάρξει η δυνατότητα να εξηγηθούν στους παραγωγούς τα νέα δικαιώματά τους αλλά και να υποβληθούν ενστάσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης επίκειται η πίστωση των λογαριασμών με 1 δισ. περίπου ευρώ, έτσι ώστε η προκαταβολή να προσεγγίσει το 90% επί του 52%

του συνόλου των ενισχύσεων και ότι η διαδικασία δημοσιοποίησης των προσωρινών δικαιωμάτων θα έχει ολοκληρωθεί την Τετάρτη 02-12-2015, η δε πληρωμή του ως άνω ποσού μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 04-12-2015.

Η ΕΑΣ Ιεράπετρας έχει ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση εφαρμογής που θα παρέχει όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες πληροφορίες και έντυπα για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι παραγωγοί της περιοχής μας που έχουν υποβάλει την αίτησή τους στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών της ΕΑΣ Ιεράπετρας θα πρέπει να μας απευθύνονται προκειμένου να τους παρέχονται έντυπα και αναγκαία υποδείγματα. Η πράσινη ενίσχυση θα πληρωθεί μαζί με την αποπληρωμή των οριστικών δικαιωμάτων και θα φτάνει το 48% του ποσού των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Σχόλια