Ειδήσεις

"Κεκτημένο δικαίωμα η συμμετοχή της Ελλάδας στη Σένγκεν"

«Για τους Έλληνες πολίτες η συμμετοχή της Ελλάδας στη Συμφωνία Σένγκεν αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα που εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών από και προς την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Κεφαλογιάννης «είναι κάτι που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους Έλληνες πολίτες που μετακινούνται στο εξωτερικό. Η Ελλάδα μετέχει στη Συμφωνία του Σένγκεν από το 2000, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες της να μετακινούνται ελεύθερα στα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη συμφωνία. Η όξυνση του προσφυγικού προβλήματος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα ειδικότερα για τις χώρες που αποτελούν την πύλη εισόδου προς την Ε.Ε. καθώς δέχονται το μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών».

Επίσης αναφέρει ότι έχει προκαλέσει «έντονη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες η αυξανόμενη φημολογία περί εξόδου της Ελλάδας από την Συμφωνία Σένγκεν καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από πρόσφατη συμφωνία με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Διευκρινίζει πως «για τους Έλληνες πολίτες η συμμετοχή της Ελλάδας στη Συμφωνία του Σένγκεν αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα που εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών από και προς την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη Συμφωνία Σένγκεν λόγω μη τήρησης δεσμεύσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης;», καταλήγει στη δήλωσή του.    

Σχόλια