default-image

Ψάχνουν επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη

Πολιτισμός
Ψάχνουν επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπουδαίο εγχείρημα που σκοπεύει στην ανεύρεση, τη συγκέντρωση και την έκδοση του συνόλου της επιστολογραφίας του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βιογραφίας του Κρητικού συγγραφέα, βρίσκεται εν τη γενέσει του. Οι τρεις μεγάλοι φορείς που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην ανάδειξη και διάδοση της ζωής και του έργου του μεγάλου στοχαστή σε όλο τον κόσμο, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ενώθηκαν σχηματίζοντας μια διεθνή επιτροπή από εξειδικευμένους ερευνητές, οι οποίοι αναμένεται να προβούν σε κάθε δυνατή ενέργεια με σκοπό τη συγκέντρωση, την ταξινόμηση, την τεκμηρίωση και την έκδοση όλης της επιστολογραφίας του Καζαντζάκη.

Συντονιστές της προσπάθειας αυτής είναι η διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου, η διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Βαρβάρα Τσάκα, ενώ η διεθνής επιτροπή αποτελείται από πέντε διακεκριμένους ακαδημαϊκούς-φιλόλογους. Πρόκειται για τον ομότιμο καθηγητή Αγγλικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Dartmouth College, Peter Bien, τη συνεργάτιδα του Καζαντζάκη στην UNESCO Yvette Renoux-Herbert, το λέκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάση Αγάθο, τη διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας Αθηνά Βουγιούκα, καθώς και το διδάκτορα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Λογ. Υφολογίας και επιστημονικό σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκο Μαθιουδάκη.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι τρεις φορείς αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι κατέχοντες επιστολές και οι διαθέτοντες οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν συγκεντρωμένα και διασφαλισμένα τα ιστορικά αυτά ντοκουμέντα». Οποιοσδήποτε είναι κάτοχος κάποιων εκ των παραπάνω μπορεί να απευθυνθεί στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη (τηλέφωνο: 2810/741.689, e-mail: [email protected], ταχυδρομική διεύθυνση: Μυρτιά, Τ.Κ. 70.100, Ηράκλειο Κρήτης).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News