Ειδήσεις

Κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Την Ελλάδα προειδοποιούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εάν έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος θα είναι αντιμέτωπη ακόμα και με έξοδο από τη Σένγκεν.

Η απογοήτευση αλλά και η οργή των υπόλοιπων κρατών-μελών εκφράστηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων καθώς προετοιμάζονταν για τη σύνοδο της Κυριακής.

Εκεί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου (που έχει και την προεδρία αυτήν την περίοδο) εκφράστηκε πολύ έντονα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία που είχε γίνει τον Οκτώβριο με τα υπόλοιπα κράτη που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης, ο Ρόμπερτ Φίτσο προέβη σε αυτή τη δήλωση λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Προκλητικός ο Σλοβάκος πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν».

Σύμφωνα με τον Φίτσο, η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη Σένγκεν. Ερωτηθείς πάντως, αν αυτή η πρόταση συζητείται επίσημα και σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας απάντησε αρνητικά: «Συζητείται μόνο ανεπίσημα», είπε.

Το σχόλιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις ανωτέρω δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα αιχμηρό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου», ενώ του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους.

Ο κ. Φίτσο πρέπει να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους, «προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρόκληση για την Αθήνα έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επανεξέτασης του θέματος των κοινών και αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ζώνης του Σένγκεν.

Η Κομισιόν αυτό το μήνα θα προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας ελέγχου συνόρων με την εξουσία να αναλάβει τα σύνορα, πιθανά ακόμα και ενάντια στη θέληση χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.

Η σχετικά αδύναμη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας έχει κατακλυστεί από περισσότερους από 700.000 μετανάστες που διέσχισαν τα σύνορα φέτος.

Ευρωπαίοι αξιωματικού δεδομένης της δριμύτητας της κρίσης οργίστηκαν από την άρνηση της Αθήνας να καλέσει σε μια ειδική αποστολή της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων, την απροθυμία να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και την αποτυχία να βελτιώσει το σύστημα καταγραφής των προσφύγων.

Οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ, που συναντώνται την Παρασκευή, θα καταστήσουν σαφές ότι περισσότερο δραστικά μέτρα θα εξεταστούν αν η Ελλάδα αποτύχει να αναλάβει δράση πριν τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τέσσερις υψηλόβαθμους ευρωπαίους διπλωμάτες.

Σχόλια