default-image

Η μάστιγα του αιώνα δεν κάνει εξαιρέσεις και στην Κρήτη

Κρήτη
Η μάστιγα του αιώνα δεν κάνει εξαιρέσεις και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αδιάκοπους ρυθμούς, παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών, παρουσιάζονται και στην Κρήτη νέα κρούσματα HIV, καθώς κάθε μήνα έρχονται να προστεθούν τουλάχιστον τρία νέα περιστατικά.

Τριάντα τρία από τα συνολικά 667 περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο ΚΕΛΠΝΟ ταυτοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Αναφοράς το οποίο λειτουργεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Η αποκαλούμενη μάστιγα του αιώνα δεν κάνει εξαιρέσεις. Ανάμεσα στους νέους ανθρώπους που βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες μπροστά στη εφιαλτική αποκάλυψη πως έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, βρίσκεται και μια έγκυος γυναίκα που έμαθε εμβρόντητη πως ο σύζυγός της ήταν φορέας. Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική της μεταστροφής που παρατηρείται στην ταυτότητα των νέων φορέων.

Ο αριθμός των τοξικομανών που προσβάλλονται από τον ιό έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο, ενώ όπως εξηγεί το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου, το πρόβλημα της μετάδοσης εστιάζεται κυρίως σε ομόφυλα ζευγάρια που δεν λαμβάνουν προφυλάξεις.

Κάθε χρόνο το κέντρο αναφοράς στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο εξετάζει περίπου 3.000 δείγματα, καθώς όλες οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης υποβάλλονται σε σχετικό έλεγχο υποχρεωτικά. Αυτοβούλως παρουσιάζονται στο κέντρο άτομα μετά από σεξουαλική επαφή, χωρίς προφύλαξη με άτομο υψηλού κινδύνου, καθώς το Βενιζέλειο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και άμεσες μεθόδους διάγνωσης.

Σε έλεγχο υποβάλλονται και οι εθελοντές αιμοδότες. Όμως από τα 13.000 δείγματα που έχουν εξεταστεί μόλις ένα βρέθηκε θετικό τα τελευταία χρόνια.

Η άγνοια και η έλλειψη προφύλαξης πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο όπως ανέφεραν πολλές φορές σήμερα οι εθελοντές του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη που βγήκαν στους δρόμους του Ηρακλείου μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους πολίτες.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News