default-image

Να ανοίξει ο δρόμος για τη ρωσική αγορά

Κρήτη
Να ανοίξει ο δρόμος για τη ρωσική αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την προχθεσινή συμφωνία στο Παρίσι, με αφορμή το προσφυγικό, όπου η Ε.Ε. και με την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, άνοιξε την προενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία, προσφέροντας της τα πάντα, τη στιγμή που ξεκινά ο οικονομικός πόλεμος των Ρώσων, με εμπάργκο και αποκλεισμό των Τουρκικών οπωροκηπευτικών, οι Έλληνες αγρότες και ιδιαίτερα οι παραγωγοί ευπαθών νωπών κηπευτικών, βλέπουν μπροστά τους τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με Τουρκικά αλλά και Ουκρανικά αγροτικά προϊόντα χαμηλού κόστους, τα οποία θα εκτοπίσουν τα ποιοτικά πιστοποιημένα Ελληνικά, λόγω της χαμηλής τους τιμής.

Για τη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος που απειλεί την "ατμομηχανή" της Ελληνικής Οικονομίας, οι παραγωγοί και οι αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας, προτείνουν στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση της διαμάχης που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας με αφορμή την επιθετική πολιτική του Πούτιν στη διένεξη με την Ουκρανία.

Τότε ο Ε.Ε. αποφάσισε τη λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας, με την υπογραφή και της Ελλάδας, ενώ η Ρωσία απάντησε με εμπάργκο μόνο στα Ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά. Το εμπάργκο των Ρώσων ανανεώθηκε και θα λήξει λογικά στις 30 Ιουνίου του 2016, αν από την πλευρά της Ε.Ε. γίνουν οι απαιτούμενες πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις.

«Εμείς από την Ιεράπετρα ζητούμε από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, να πάρουν τα μηνύματα των καιρών, να δουν με προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις, και να αναλάβουν την πρωτοβουλία της επανεκκίνησης του διαλόγου με τους Ρώσους, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να γίνουν κάποια βήματα εκτόνωσης της κρίσης, ζητώντας την εξαίρεση από το Ρωσικό εμπάργκο των ευπαθών νωπών κηπευτικών, τα οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι Ρώσοι καταναλωτές, για την ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλειά τους, τη στιγμή που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα τους στους 1.300.000 τόνους αγροτικών προϊόντων που εισήγαγαν από την Τουρκία. Αν τα φτηνά Τουρκικά οπωροκηπευτικά με τις ευλογίες της Ε.Ε. κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αλλά κι την Ελληνική αγορά, θα πρέπει εκείνοι που παίρνουν αβασάνιστα αυτές τις αποφάσεις να μας πουν, που θα πουληθεί η παραγωγή των Ελλήνων αγροτών», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Νίκος Δασκαλάκης, περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα πρωτογενή τομέα στο Ν. Λασιθίου.

«Οι τελευταίες εξελίξεις, η όξυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, η εντατικοποίηση των προενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσο-Ουκρανική κρίση, η συνεχιζόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση προνομιακών σχέσεων με προϊόντα ανταγωνιστικά με τα ελληνικά, καθιστούν αναγκαία και άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες από μέρους της Κυβέρνησης και συντονισμό δράσεων των συναρμοδίων υπουργείων, στο επίπεδο της πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας, για εξασφάλιση ειδικών σχέσεων συνεργασίας με τη Ρωσία, εντός βέβαια του Ευρωπαϊκού Πλαισίου, με ταυτόχρονη όμως εξασφάλιση της διατήρηση του ελληνικού Brand Name και την διατήρηση του μεταποιητικού τομέα σε ελληνικά χέρια», κατέληξε ο κ. Δασκαλάκης.

Άρχισαν τα... όργανα

«Μόλις σήμερα, είχαμε μια καταγγελία από τη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης όπου μπήκαν Τούρκικες ντομάτες και κολοκύθια, με εντολή να πουληθούν όσο-όσο. Τα Τούρκικα κηπευτικά χαμηλού κόστους, χωρίς να έχουν περάσει τον έλεγχο υπολλειμματικότητας φυτοφαρμάκων, απειλούν τους Έλληνες αγρότες και τα προϊόντα τους, με οικονομική κατάρρευση. Ζητούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, τώρα που είναι νωρίς ακόμη, για να ξαναμπούν τα Ελληνικά φρούτα και τα λαχανικά στη Ρωσική αγορά, από την οποία τώρα εκτοπίζονται τα τουρκικά.

Τα μέτρα που πήρε η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρα με το εμπάργκο των Ρώσων κατά της Ευρώπης, είχαν μόνο ένα θύμα . Τον κλάδο των νωπών κηπευτικών, καθώς οι ισχυροί του Βορρά πέτυχαν την εξαίρεση των κρεάτων και των ψαριών τους .Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τη διαμάχη Ρωσίας-Τουρκίας για να ξαναμπούμε στη Ρωσική αγορά», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Αγγελάκης.

Οι αγρότες της Ιεράπετρας με την εργατικότητα τους, τη χρηματοδότηση σε κάποιες περιπτώσεις, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και με τη βοήθεια του ζεστού κλίματος της περιοχής τους, ρίσκαραν τις οικονομίες τους, επενδύοντας πάρα πολλά χρήματα στην κατασκευή υπερσύγχρονων θερμοκιπιακών μονάδων, για να έχουν παραγωγή υγιεινών νωπών κηπευτικών, τροφοδοτώντας τις αγορές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Ενώ λοιπόν μας ενθάρρυναν από την Ε.Ε. να καλλιεργήσουμε κηπευτικά, έρχονται τώρα που έχουμε επενδύσει τόσα χρήματα στην οργάνωση Ομάδων παραγωγών, και στην καθετοποίηση της δουλειάς μας, τη στιγμή που έχουμε αποκτήσει την τεχνογνωσία, και μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια. Μας έχουν πουλήσει όλες οι κυβερνήσεις και δεν μας έχουν υποστηρίξει στα δύσκολα. Τώρα θέλουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης μας, η οποία πρέπει να βρει τις εναλλακτικές αγορές, για να πουλήσουμε όσα προϊόντα εκτοπιστούν στην Ε.Ε. από την πλημμυρίδα που θα δημιουργήσει ο κατακλυσμός των φτηνών τουρκικών κηπευτικών», μας είπε ο κ. Μιχάλης Αγγελάκης, μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ανατολή".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει συνήθως έχοντας στην πρώτη της προτεραιότητα τα συμφέροντα των ισχυρών. Το ίδιο έκανε προσπαθώντας να λύσει κατά κάποιο τρόπο το προσφυγικό. Χωρίς δεύτερη σκέψη έδωσε γή και ύδωρ στην Τουρκία, και χωρίς να ενδιαφερθεί για τις χώρες που θα πληρώσουν το μάρμαρο.

«Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα που δημιουργείται και με τη δική της υπογραφή στο Παρίσι, να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει, ώστε να ξανανοίξουμε τη Ρωσική αγορά για τα πιστοποιημένα, ποιοτικά και προπάντων καθαρά Ελληνικά οπωροκηπευτικά, που δεν έχουν καμία σχέση με τα Τουρκικά. Ζητούμε από το πολιτικό προσωπικό όλων των κομμάτων να ασχοληθούν με αυτό το σοβαρό ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τώρα και μετά, έχοντας απέναντι μας μια ανταγωνίστρια χώρα, όπου χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα τοξικά φυτοφάρμακα τα οποία έχουν αποσυρθεί στην Ε.Ε. από το 1960. Η Τουρκία αποτελεί το σκουπιδότοπο των Βιομηχανιών παραγωγής φυτοφαρμάκων, οι οποίες ξεφορτώνουν εκεί ότι απαγορεύεται στην Ευρώπη», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Δεν μπορούμε ότι και αν κάνουμε, να ρίξουμε το κόστος παραγωγής μας για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από τους Τούρκους. Πώς να ανταγωνιστούμε τα προϊόντα που παράγονται με δηλητήρια, αλλά και με εργάτες γης που παίρνουν 5 ευρώ μεροκάματο.

Περιμένουμε μετά τη Σύνοδο κορυφής του Παρισιού, από την κυβέρνηση μας, να κοστολογήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η αγροτική παραγωγή της χώρας μας, από την εισβολή στην Ε.Ε. των Τουρκικών και άλλων προϊόντων χαμηλού κόστους, και να μας υποδείξει εκείνη σε ποιες αγορές θα πουλάμε τα νωπά πιστοποιημένα κηπευτικά μας από τώρα και έπειτα, όταν οι Τούρκοι θα διαθέτουν τα δικά τους κηπευτικά στην Αθήνα, σε τιμές κάτω από το δικό μας κόστος», μας είπε ο παραγωγός κ. Αντώνης Ταμπάκης.

Έρχονται και τα Ουκρανικά κηπευτικά στην Ε.Ε.

Η Ε.Ε. τείνοντας χέρι βοηθείας προς την Ουκρανία, όταν οι Ρώσοι έκλεισαν τα σύνορα τους στην αγροτική της παραγωγή, ενέκριναν την εισαγωγή 500.000 τόνων αδασμολόγητων Ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην κοινότητα, πετώντας ένα τεράστιο σωσίβιο στην Ουκρανική Οικονομία, αγνοώντας ότι, την ίδια ώρα έσφιγγαν το σχοινί στο λαιμό των αγροτών του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Αυτή η συμφωνία, αν στο μεταξύ δεν αλλάξει σε επίπεδο πολιτικής η κατάσταση, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Οι Τούρκοι την ίδια περίοδο, θα ψάχνουν τις αγορές της Ευρώπης, για να πουλήσουν 1.300.000 τόνους αγροτικών προϊόντων που έστειλαν το 2014 στη Ρωσία, με αποτέλεσμα 1.800.000 τόνοι συνολικά, Τουρκικών και Ουκρανικών προϊόντων χαμηλού κόστους, να διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η προσπάθεια να αρθούν τα μέτρα και το εμπάργκο, για να ξανανοίξουμε τη Ρωσική αγορά στα κοινοτικά προϊόντα, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως ότι, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, γιατί οι Ρώσοι ξεκινούν να κατασκευάζουν δικά τους θερμοκήπια και να καλλιεργούν κηπευτικά. Για να κατακτήσουμε ξανά το μερίδιο που είχαμε στη Ρωσική αγορά, εκτιμώ ότι θα χρειαστούν από 5 μέχρι 10 χρόνια» κατέληξε ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News