default-image

Στον Γ. Γκαζέτα το βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας ΙΤΕ

Ελλάδα
Στον Γ. Γκαζέτα το βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας ΙΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα απονείμει το βραβείο εξαίρετικης πανεπιστημιακής διδασκαλίας που έχει θεσπίσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον καθηγητή εδαφομηχανικής και εδαφοδυναμικής της σχολής πολιτικών μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ. Γεώργιο Γκαζέτα. Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Θεοδοσιος Τάσιος.

Μετά την απονομή του βραβείου, θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Γεώργιου Γκαζέτα με θέμα "Εδαφο-δυναμικά παράδοξα υπό το πρίσμα σεισμικών περιστατικών".

Ο κ. Γεώργιος Γκαζέτας έχει συμβάλει στην ελληνική επιστήμη και τεχνολογία με τα ερευνητικά του επιτεύγματα και την συστηματική εφαρμογή τους σε μεγάλα έργα πολιτικού μηχανικού (φράγματα, γέφυρες, λιμάνια, κατασκευές,κ.α.), και την προσαρμογή-μεταφορά της ερευνητικής εμπειρίας του στην διδασκαλία. Υπήρξε μέλος των συγγραφικών ομάδων των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα (ΕΑΚ), Ευρώπη (EC8) και ΗΠΑ (NEHRP). Έχει διδάξει  και υπήρξε μέντορας για πολυάριθμους διπλωματικούς και διδακτορικούς φοιτητές του που τώρα διαπρέπουν στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό στίβο.

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς απονομής του βραβείου εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας, που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην πανεπιστημιακή διδασκαλία.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε το βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης Β. Ξανθόπουλου και Σ. Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, αλλά χάθηκαν άδικα το 1990.

Η επιλογή του βραβευομένου/ης κάθε χρόνου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος/η, μετά την επιλογή του/της, γίνεται αυτόματα και μέλος της επιτροπής.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News