Ειδήσεις

Βροχή οι συλλήψεις για λαθραίο καπνό

Μπαράζ συλλήψεων πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα από την ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την επικράτεια της Κρήτης, όπου φαίνεται ότι έχει ριζώσει για τα καλά η νέα «μόδα» που ακούει στο όνομα «αφορολόγητος καπνός». Μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και μόνο σε επίπεδο Κρήτης έχουν γίνει συνολικά 15 συλλήψεις οι οποίες σχετίζονται με την κατοχή καπνού -αλλά και πακέτων τσιγάρων- που δεν έχουν περάσει από τον απαραίτητο τελωνειακό έλεγχο.

Η μεγάλη πλειονότητα των «θεριακλήδων» που έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο δόκανο της Αστυνομίας εντοπίζεται στο νομό Χανίων. Ακολουθούν το Ηράκλειο και η Ιεράπετρα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι -σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.- σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου δεν έχει γίνει ούτε μια σύλληψη που να αφορά σε λαθραίο καπνό το τελευταίο διάστημα.

Με τι ποσότητες αφορολόγητου καπνού συλλαμβάνονται, ωστόσο, οι παραβάτες στην Κρήτη; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, έχουμε να κάνουμε με ποσότητες που κυμαίνονται από 100 γραμμάρια μέχρι και 1,5 κιλό. Συνολικά οι ποσότητες που έχουν κατασχεθεί σε όλη την Κρήτη από τις 8 Νοεμβρίου αγγίζουν τα 8 κιλά!

Το προφίλ των θεριακλήδων

Αναφορικά τώρα με το προφίλ των συλληφθέντων, αυτοί είναι αποκλειστικά άντρες, ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών. Πρόκειται κυρίως για άτομα αλβανικής, αλλά και ελληνικής εθνικότητας. Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 15 συλλήψεων, οι 11 είναι Αλβανοί, οι 3 ντόπιοι, ενώ μέσα στο Νοέμβριο έγινε και μια σύλληψη Πακιστανού.

Οι κατηγορίες με τις οποίες διώκονται οι συλληφθέντες έχουν να κάνουν κυρίως με παραβάσεις της νομοθεσίας του τελωνειακού κώδικα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που τα άτομα που συνελήφθησαν, εκτός από αφορολόγητο καπνό, είχαν στην κατοχή τους και ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα χασίς.

Σχεδόν ένα κιλό στη Σούδα

Όπως προείπαμε, η μεγάλη πλειονότητα των θεριακλήδων προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Εκεί έγιναν χθες το πρωί και οι τελευταίες συλλήψεις για κατοχή αφορολόγητου καπνού. Πρόκειται για δύο Αλβανούς, ηλικίας 32 και 40 ετών, οι οποίοι έπεσαν στα χέρια αστυνομικών του ΤΑΕ Αποκορώνου, στη Σούδα.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν δυο αυτοσχέδιες συσκευασίες καπνού που ζύγισαν συνολικά 970 γραμμάρια και οι οποίες δεν είχαν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, συνεπώς δεν είχαν περάσει από τον απαραίτητο τελωνειακό έλεγχο. Ο καπνός επρόκειτο να αποσταλεί στο Τελωνείο Χανίων, ενώ το έργο της προανάκρισης διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σούδας.

Ιεράπετρα

Υπενθυμίζεται ότι η αμέσως προηγούμενη σύλληψη είχε γίνει στο Λασίθι και συγκεκριμένα στην πόλη της Ιεράπετρας το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης. Εκεί άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πέρασαν χειροπέδες σε έναν 54χρονο Αλβανό, ο οποίος είχε στην κατοχή του αφορολόγητο καπνό βάρους 325 γραμμαρίων. Μια μέρα νωρίτερα, την προηγούμενη Τρίτη, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν προχωρήσει στη σύλληψη ενός 30χρονου από το Πακιστάν, ο οποίος είχε στην κατοχή του συνολικά 300 πακέτα με τσιγάρα, διαφόρων εταιρειών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια