default-image

"Απλός παρατηρητής στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας"

Ελλάδα
"Απλός παρατηρητής στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί μεταξύ άλλων, τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο, απηύθυνε ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., από την Άγκυρα κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι διαφορετικό θέμα είναι το μεταναστευτικό και διαφορετικό θέμα η ενταξιακή πορεία μίας χώρας στην Ε.Ε. », δήλωσε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ενώ τόνισε ότι «οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών».

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «αν η επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι το μέτρο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τότε θα έπρεπε να ενταχθούν πρώτα ο Λίβανος και η Ιορδανία που χειρίστηκαν καλύτερα το θέμα των προσφύγων από τη Συρία».

Ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε πως:

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρέπει να γνωρίζουν ότι η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι Ανατολίτικο Παζάρι.

• Απαιτείται σεβασμός, στις Αρχές και στις Αξίες της Ευρώπης.

• Απαιτείται, Κράτος Δικαίου.

• Σεβασμός, στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

• Σεβασμός, στην Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στην Ελευθερία της Έκφρασης, στην Ελευθερία του Τύπου.

»Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι οφείλει:

• Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς της Ελλάδος και της Κύπρου.

• Να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

• Να σεβαστεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

• Να θέσει τέρμα στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

»Αυτά αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος:

• Η συμφωνία δεν αποτελεί "Λευκή Επιταγή".

• Η Τουρκία πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα κατά των δουλεμπόρων και να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη.

• Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ θα συνεχίζει να καταδικάζει την οποιαδήποτε παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ελευθερίας του Τύπου και της Ελευθερίας της Σκέψης από την Τουρκία.

»Η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός όφειλαν να πρωταγωνιστήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απλός παρατηρητής σε μία τόσο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News