default-image

Ντ. Κοστέλο: "Το Ιανουάριο ο διάλογος για αξιολόγηση και ακολουθεί το χρέος"

Οικονομία
Ντ. Κοστέλο: "Το Ιανουάριο ο διάλογος για αξιολόγηση και ακολουθεί το χρέος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το χρέος, την αξιολόγηση του προγράμματος, τα προαπαιτούμενα και την άρση των capital controls μίλησε ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας των δανειστών από την πλευρά της ΕΕ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και αυτά που προκύπτουν από την ομιλία του κ. Κοστέλο είναι μία επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2016.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολίασε χαρακτηριστικά πως «μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2016, εφόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση, αφενός, θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αφετέρου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτατη άρση των capital controls».

Αυτά είπε ο επικεφαλής της ομάδας των δανειστών από την πλευρά της ΕΕ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η οποία ξεκίνησε αναδεικνύοντας τις ευχάριστες εκπλήξεις από το μέτωπο της ύφεσης, αλλά με σαφήνεια υπέδειξε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το επόμενο δίμηνο η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική απ' ό,τι περιμέναμε. Τον περασμένο Αύγουστο εκτιμούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 2% έως 4%, πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και πάλι καθώς φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 0% το 2015 και όχι απαραίτητα αρνητική για το 2016.

Αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και τα επόμενα βήματα, από διαφάνειες οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ομιλία του κ. Κοστέλο, προκύπτει ότι έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές το νομοθετικό (όπου απαιτείται) περιεχόμενο του 2ου σετ προαπαιτουμένων που αφορά σε: κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ, νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα και εργασιακά.

Το επόμενο ορόσημο έρχεται τον Ιανουάριο. «Αρχές Ιανουαρίου θα επανέλθουμε, εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κοστέλο για την πρώτη αξιολόγηση.

Όπως αποτυπώθηκε στις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία του, τότε θα πρέπει να υλοποιηθούν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,19% στην εγχώρια αγορά ενέργειας και η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

Η επιτυχής αξιολόγηση θα οδηγήσει στην εκταμίευση μιας ακόμα δόσης, το ύψος της οποίας μένει να αποφασιστεί, και στην έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, για το οποίο ο κ. Κοστέλο είπε ότι δεν είναι το ζήτημα αν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους αλλά πώς και με ποιους όρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News