Ειδήσεις

ΚΚΕ: Ερώτηση για τους απλήρωτους παραγωγούς οινοστάφυλων

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα "Απλήρωτοι παραγωγοί οινοστάφυλων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης", κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, κ. Μανώλης Συντυχάκης και κ. Διαμάντω Μανωλάκου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου παραδοσιακά στηριζόταν στην αμπελοκαλλιέργεια, παρά το γεγονός ότι τελευταία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την Κ.Α.Π. και τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι οποίοι ευνοούν τους μεγάλους και χτυπούν τους μεσαίους και μικρούς παραγωγούς.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δίνει ακόμη ένα πλήγμα στους φτωχούς αγρότες, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς το εισόδημα τους να συρρικνώνεται από την άγρια φορολογία, το υψηλό κόστος παραγωγής, την δραματική αύξηση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών τους, τον πρόσθετο φόρο 20 λεπτά στο κρασί, την άρση κάθε προστασίας των αμπελουργικών προϊόντων.

Παράλληλα οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί έχουν να αντιμετωπίσουν το καθεστώς της απλήρωτης παραγωγής. Οι ιδιώτες έμποροι οινοστάφυλων και οι Ενώσεις παραπέμπουν στο απροσδιόριστο μέλλον την πληρωμή της φετινής παραγωγής και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απλήρωτη και την περσινή παραγωγή.

Δεδομένου ότι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί οινοστάφυλων είναι τελείως εκτεθειμένοι στους εκβιασμούς των οινοποιών και των Ενώσεων Α.Ε.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια άμεσα μέτρα και ποιες αποφάσεις θα πάρει προκειμένου:

1. Οι αμπελουργοί άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις να πληρωθούν για την περσινή και φετινή συγκομιδή τους.

2. Το εισόδημα των παραγωγών οινοστάφυλων να προστατεύεται αποτελεσματικά με την εξασφάλιση τιμών που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής».

Σχόλια