Ειδήσεις

Εξαπάτηση, τακτικισμοί, φαρσοκωμωδία: οι φορείς κρίνουν το Συμβούλιο

"Μας δουλεύουν": αυτή είναι η γενικότερη εικόνα που έχουν οι τοπικοί φορείς και βουλευτές/πολιτευτές της Κρήτης για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του περασμένου Σαββάτου που κατέληξε στο απόλυτο "ναυάγιο", δίχως να επιτευχθεί κανένα άξιο λόγου αποτέλεσμα.

Τακτικισμοί, επικοινωνιακά παιχνίδια και χειρισμοί που δε συνάδουν με την κρισιμότητα των περιστάσεων. Αυτό είναι το "ταμείο" που κάνουν απογοητευμένοι, αλλά όχι αιφνιδιασμένοι, από το "ναυάγιο" του πολυσυζητημένου Συμβουλίου των Αρχηγών οι τοπικοί φορείς, με τους τοπικούς βουλευτές να εξαπολύουν εκατέρωθεν πυρά.

Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ.

«Μετά το πέρας του 7ωρου Συμβουλίου των αρχηγών εύκολα διαπιστώνει κανείς τα εξής... Είτε ο κ. Τσίπρας έχει απολέσει πια την πλειοψηφία, η κυβέρνηση φυλλορροεί και ο πρωθυπουργός αναζητά μαξιλαράκι για να περάσει το ασφαλιστικό. Είτε ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των αρχηγών για να μετριάσει τις εντυπώσεις και να "χρεώσει" μέρος της ευθύνης στην αντιπολίτευση. Και ιδιαιτέρως στη Ν.Δ.

Ένα είναι πάντως βέβαιο. Το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός υποσχόταν 13η σύνταξη. Μόλις μερικές εβδομάδες μετά είναι πια φανερό πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μειώσεις των συντάξεων. Ακόμα και της κατώτατης σύνταξης! Μιλάμε απλά και καθαρά για μια ακόμα εξαπάτηση του ελληνικού λαού από τον κ. Τσίπρα».

Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

«Οι αποδέκτες αυτής της περίφημης συναίνεσης που ζητά ο πρωθυπουργός δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα κόμματα και με τη διασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να περάσει το ασφαλιστικό, όσο με τη συγκατάθεση του λαού σε μια νέα εις βάρος του εξαπάτηση. Προωθούνται μέτρα που αντιστοιχούν σε εργασιακό μεσαίωνα. Από τη μια, με το ασφαλιστικό. Από την άλλη, με τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στη φάκα. Δεν πρέπει να υποκύψει στις νέες σκληρές απαιτήσεις. Έστω κι αν αυτές μασκαρευτούν τεχνηέντως, όπως επιχειρείται, με ευρεία πολιτική και κοινοβουλευτική συναίνεση».

Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι.

«Η εθνική συνεννόηση για τη δημιουργία προϋποθέσεων συναίνεσης ανάμεσα στα εθνικά υπεύθυνα πολιτικά κόμματα είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. Ωστόσο, κινήσεις επικοινωνιακές που εξυπηρετούν μικροκομματικούς και χρησιμοθηρικούς στόχους δεν είναι δυνατόν να οικοδομήσουν την τρωθείσα εμπιστοσύνη. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποδείξει ότι η μετάβασή του από τη διχαστική ρητορική στην κουλτούρα της συναίνεσης είναι ειλικρινής. Εκεί θα κριθούν η σύνεση και η υπευθυνότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, πάντως, τα αποτελέσματα της σύσκεψης δεν εξέπληξαν κανέναν. Αποτελεί πια εθνική επιταγή για όλους, μακριά από το λαϊκισμό και την υποκρισία και με αίσθημα εθνικής ευθύνης, να μιλήσουν στο λαό με τη γλώσσα της αλήθειας και να επιδιώξουν επιτέλους την εθνική συνεννόηση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η εθνική συνεννόηση υπήρξε κάτι το αυτονόητο για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. που μπήκαν στην περιπέτεια των μνημονίων».

Μιχάλης Κριτσωτάκης, πολιτευτής ΛΑΕ Ηρακλείου.

«Επί 6 και πλέον ώρες παρακολουθήσαμε μια φαρσοκωμωδία που ονομάστηκε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά στο οποίο ουσιαστικά συμμετείχαν μονάχα τα κόμματα που στηρίζουν το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο. Αυτό που δυστυχώς διαπιστώνει κανείς είναι πως στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής δεν υπήρξε η παραμικρή αμφισβήτηση των νεοφιλελεύθερων σκληρών, οδυνηρών μνημονιακών μέτρων.

Εκείνο που κυριάρχησε ήταν η εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Με τις όποιες διαφωνίες απλώς να αφορούν στο πώς θα περάσει καλύτερα απέναντι στις αντιδράσεις και στην κατακραυγή το μνημόνιο. Επίσης επικεντρώθηκαν στο πώς θα αποφύγουν τις βαρύτατες επιπτώσεις που θα έχουν όσοι εφαρμόσουν και στηρίξουν το μνημόνιο. Η μόνη λύση είναι η ανατροπή. Ο αγώνας. Αρχής γενομένης από την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης».

Στέλιος Βοριάς, πρόεδρος ΕΚΗ.

Για μια ακόμη μια φορά, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Για μια ακόμη φορά δεν έγινε εφικτό να βρεθεί τρόπος να απεμπλακεί η χώρα από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Όσον αφορά τώρα στο ασφαλιστικό, που ήταν κι ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, έχω να πω ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν είναι σωστός. Οδηγούμαστε ολοταχώς σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ύφεση, σε καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας και σε διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Κι εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι για τον ελληνικό λαό δεν έχει σημασία το ποιος θα κυβερνήσει, αλλά το πώς θα κυβερνήσει. Έχει δηλαδή σημασία να αλλάξει στην πράξη η πολιτική που εφαρμόζεται στον τόπο μας την εποχή των μνημονίων».

Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης.

«Είναι πραγματικά κρίμα που το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν κατέληξε κάπου, αν κι όλα έδειχναν εξαρχής ότι η εν λόγω προσπάθεια ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Αυτό οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει μνημονιακές πολιτικές, την ώρα που κανείς άλλος πολιτικός σχηματισμός δε θέλει να αναλάβει μέρος της ευθύνης που (δεν) του αναλογεί και να εισπράξει έτσι την ανάλογη πολιτική φθορά. Όσον αφορά τώρα στο μεταναστευτικό το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο, είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό - κι όχι μόνο ελληνικό - πρόβλημα. Συνεπώς, το κάθε κόμμα πρέπει να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση, προκειμένου να επωφεληθεί συνολικά η χώρα μας. Σχετικά με το ασφαλιστικό, θεωρώ ότι για το θέμα πρέπει να μιλήσουν επιτέλους οι "αριθμοί", έτσι ώστε το σύστημα να γίνει πραγματικά βιώσιμο, έχοντας φυσικά πάντα κοινωνική ευαισθησία και χωρίς να θίγονται τα ασθενέστερα στρώματα. Από τη στιγμή που όλα τα κόμματα διατείνονται ότι επιθυμούν το ίδιο, άρα υπάρχει κοινός στόχος, θα ήταν πρακτικά πολύ εύκολο, δίνοντας τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές σε τεχνοκράτες, οι τελευταίοι να βρουν τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις»...

Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Η κρίση των τελευταίων πέντε ετών έχει επιβαρύνει πάρα πολύ την κατάσταση στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα τελεί υπό κατοχή των δανειστών σε όλα τα επίπεδα. Το δυσάρεστο είναι ότι, ενώ μετά από δυο μνημόνια βρισκόμασταν σε μια διαδικασία εξισορρόπησης των πραγμάτων, η πολιτική που ακολουθήθηκε τους τελευταίους μήνες και η οποία κατά τη γνώμη μου ήταν εκτός πραγματικότητας, εξώθησε σε ακραίες καταστάσεις τη χώρα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πια η εφαρμογή ενός τρίτου σκληρού μνημονίου.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι είναι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης, η οποία έχει εκλεγεί δημοκρατικά από τον ελληνικό λαό, να υλοποιεί τις πολιτικές για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Νομίζω λοιπόν ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω πολιτικών που επέλεξε (ή της επέβαλαν). Με το να ζητάει συναινέσεις, δεν κάνει κατά τη γνώμη μου τίποτα άλλο παρά να χάνει πολύτιμο χρόνο και να επιβαρύνεται περαιτέρω η ήδη επιβαρυμένη πραγματική οικονομία της χώρας».

Πολύ κακό για το τίποτα

  Όχι βεβαίως πως υπήρχαν υψηλές προσδοκίες για το σαββατιάτικο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σίγουρα τα όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια και μετά τη σύσκεψη μονάχα σε ναυάγιο παραπέμπουν...  

Το Συμβούλιο όχι μόνο δεν κατέληξε σε κάποιου είδους πολιτικό "σασμό" - όπως λέμε και εδώ στην Κρήτη - αλλά αντιθέτως έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, οξύνοντας την πολιτική βεντέτα...

Ως "φιάσκο" είδαν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και οι τοπικοί πολιτικοί, συνδικαλιστικοί και παραγωγικοί ταγοί της Κρήτης... Με τις καυστικές, αιχμηρές τοποθετήσεις στη "Ν.Κ." να ποικίλλουν ως προς τους υπαίτιους του φιάσκου. Επί της ταμπακιέρας, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κάτσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα κοινό τραπέζι για κρίσιμα ζητήματα δεν άλλαξε τίποτα στο υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό. Σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης δεν υπήρξε. Όχι μόνο για το πιο περίπλοκο θέμα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, αλλά ούτε καν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Και σε ό,τι αφορά το κρίσιμο διακύβευμα, την πολιτική σταθερότητα, δεν άλλαξε απολύτως τίποτε σε σχέση με τα όσα ξέραμε. Το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό, εντείνοντας την αγωνία στον επιχειρηματικό-εμπορικό κόσμο, στους ανθρώπους του τουρισμού και στους πολίτες...

Σε γενικές γραμμές, αν και για πολλούς μπαίνει ένας αστερίσκος στην περίπτωση της Ένωσης Κεντρώων, επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα συναινέσεων και συνεργασιών στο πολιτικό σκηνικό. Ενόψει ψήφισης νέων προαπαιτούμενων και κυρίως των οδυνηρών αλλαγών στο φλέγον θέμα των συντάξεων, η κυβέρνηση θα βαδίσει μόνη της... Σε μια οριακή ισορροπία τρόμου, 153 βουλευτών, που δεδομένων των σφοδρών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό μοιάζει απολύτως στον "αέρα".

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αν πάρει κανείς ως δεδομένο πως πίσω από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα το πραγματικό κίνητρο ήταν όντως η εξασφάλιση κάποιου βαθμού συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, η προσπάθεια προφανέστατα απέτυχε... Εκτός βεβαίως κι αν ισχύει αυτό που επισημαίνουν, έστω και με διαφορετικά λόγια, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πως δηλαδή ο στόχος της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεν ήταν ουσιαστικός, αλλά καθαρά επικοινωνιακός. Μια απόπειρα δηλαδή να μείνουν έκθετοι οι της αντιπολίτευσης για το ότι αρνούνται να σηκώσουν μέρος του μνημονιακού βάρους, ως φερέγγυες - όπως παρουσιάζονται - δυνάμεις της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Κι αν βεβαίως τα παραπάνω φαντάζουν δυστυχώς αναμενόμενα στην περίπτωση των μνημονιακών υποχρεώσεων και κυρίως του ασφαλιστικού, απογοητευτική μοιάζει η κατάληξη του Συμβουλίου των Αρχηγών ως προς την υπόλοιπη ατζέντα της συνεδρίασης.

Μόνο απογοήτευση και προβληματισμό μπορεί να αισθάνεται ο απλός πολίτης για το γεγονός πως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έκατσαν σε ένα τραπέζι για 7 σχεδόν ώρες, αλλά δεν κατάφεραν να χαράξουν ενιαία γραμμή πλεύσης ούτε για το προσφυγικό.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, μέσα καταρχάς από τη διπλωματική γλώσσα των σχετικών ανακοινώσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τι έγινε στο μαραθώνιο Συμβούλιο. Στη διάρκεια του Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πρόταση όμως στην οποία πρόβαλαν αντιρρήσεις τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ως προς το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναγνωρίστηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να γίνει διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, αναγνωρίστηκε ότι αποτελεί πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό τη σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικά, τη συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίστηκε η ανάγκη αλλαγής του από αυτή τη Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

Βγήκαν τα μαχαίρια

Αφήνοντας την κομψή, διπλωματικά διατυπωμένη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και περνώντας στις αντιδράσεις-δηλώσεις μετά το πέρας του Συμβουλίου, διαπιστώνει κανείς μια σφοδρή - έστω και επικοινωνιακής χροιάς περισσότερο - αντιπαράθεση.

 Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσαν να κατηγορήσουν την αντιπολίτευση, κυρίως τη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, για υπονομευτική τακτική και υιοθέτηση στάσης κατώτερης των περιστάσεων. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης απάντησαν στον πρωθυπουργό πως η συζήτηση είναι ανούσια και επικοινωνιακό τέχνασμα, κατηγορώντας τον ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του και αναζητά σανίδα σωτηρίας.

Ν.Δ.: «Υποκριτική στάση» - "Καρφιά" Τσίπρα-Γεννηματά

Με τη φράση «ο βασιλιάς είναι γυμνός», ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης θέλησε να ασκήσει προσωπική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε μετά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, είχε τη δυνατότητα να στηλιτεύσει τις απόψεις και τις αστοχίες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Σχετικά με τα περί συνεννόησης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «υποκριτική στάση», αφού του δόθηκαν δύο ευκαιρίες, και τον Ιανουάριο και το καλοκαίρι, όμως εκείνος «επέλεξε να πάει μόνος του».

Για μια συνάντηση πολιτικών αρχηγών χωρίς περιεχόμενο, με ευθύνη του πρωθυπουργού που προσήλθε χωρίς προτάσεις, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, διέρρευσαν και σχετικοί έντονοι διάλογοι μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά που στηλίτευαν το πρωτοφανές θράσος εκ μέρους του πρωθυπουργού.

«Ο δρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δε λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ότι πυρπολούν και σαμποτάρουν τη συναίνεση, αλλά εξαπέλυσε πυρά και κατά της κυβέρνησης. «Οι ξένοι έχουν κουραστεί να κάνουν υποχωρήσεις και να δίνουν παρατάσεις. Νομίζω ότι σε αυτό το σχέδιο ο Αλ. Τσίπρας θα αποτύχει. Τι στήριξη να παράσχω στο ασφαλιστικό, αφού έχουν υπογράψει μείωση συντάξεων κατά 40%;», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πως «διαχώρισαν τη θέση τους από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, προτιμώντας να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδα»...  

Μπάμπης Σαββίδης - Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια